foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Meeuwis: 'Verbaasd en benieuwd naar plan Cordaid'

Politiek

BREDA - Verbaasd is hij. Cees Meeuwis, wethouder armoedebeleid, is verbaasd over het feit dat ontwikkelingshulporganisatie plannen maakt om in Breda te gaan opereren. “Ik vind het op zijn zachtst gezegd bijzonder en vraag me ontzettend af wat een ontwikkelingshulporganisatie te zoeken heeft in een van de rijkste gemeenten van een van de rijkste landen.”

Ook verbaasd is hij over de argumentatie. Cordaid beweerde namelijk dat het aantal mensen dat als ‘arm’ wordt geclassificeerd flink is gestegen. “Terwijl dat gewoon niet waar is”, reageert Meeuwis. “Dat blijkt uit onze cijfers en uit die van het CPB en het CBS. Dat is de afgelopen tijd juist gehalveerd, door het investeren van de overheid in mensen die het niet breed hebben.”

Wel geeft hij aan dat er meer mensen op het minimum terechtkomen. “Ik zeg ook niet dat mensen met een uitkering het gemakkelijk hebben, en er zijn in Nederland genoeg mensen die serieus in de problemen zitten, die het lastig hebben. Maar ik vraag me af - en ik chargeer daarbij flink - of een organisatie die volop expertise heeft met waterputten slaan in landen als Congo en Bangladesh het juiste orgaan is om daar te gaan helpen. Volgens mij hebben we juist de mensen nodig die het Nederlandse systeem door en door kennen, die kunnen mensen verder helpen”, meent Meeuwis.

Verkeerde beeldvorming
De meeste zorgen lijkt hij zich nog te maken over de beeldvorming. “Als je van je fiets valt en je hebt een schaafwond, dan heb je een pleister nodig. Als iemand dan aan komt met een traumahelikopter, dan krijg je écht het idee dat er iets mis is.” Hij beschrijft hiermee de situatie zoals die er voor hem uit ziet. “Cordaid heeft gezegd dat het wil helpen in de wijk Geeren. Je zult er maar wonen, een koopwoning hebben. Dan wordt je wijk even aangemerkt als ontwikkelingsgebied, als de catacomben van een vogelaarwijk. Terwijl Geeren helemaal niet zo’n wijk is. Het is een wijk met haar eigen dynamiek en haar eigen uitdagingen, maar er is een flink verschil tussen een krottenwijk in Congo en Geeren”, vertelt de wethouder vurig.

'Heel benieuwd naar het plan
Toch geeft hij aan open te staan voor het plan van Cordaid. De wethouder benadrukt dat hij mensen en ondernemerschap wil stimuleren. “In Afrika zet je een tafel langs de weg en leg je spullen erop - ik chargeer weer - en dan ben je een ondernemer. In Nederland moet je rekening houden met heel veel regels. Daar willen we mensen in ondersteunen. We moeten ons houden aan die regels en de mogelijkheden om dat makkelijker te maken zijn beperkt, maar ze zijn er wel. Wat dat betreft vindt ik het steunen van de scharrelondernemers een prachtig plan.”

De wethouder armoedebeleid zegt heel erg benieuwd te zijn naar de rol van de organisatie, die gespecialiseerd is in het helpen van de allerarmsten. “Want die leven echt niet in Nederland. Een uitkering is geen vetpot, maar het is nog steeds veel meer dan wat men in een Bangladesh verdient als je daar aan het minimumloon zit. Ik ben enorm benieuwd naar het plan waar Cordaid mee komt.”