Afbeelding

Breda kritisch over schaliegasboringen in gemeente

Algemeen

BREDA - Zowel de gemeenteraad als het Bredase college van B&W blijken de komst van mogelijke schaliegasboringen in de stad met argusogen te volgen. Dat blijkt uit vragen die D66 en GroenLinks hebben gesteld aan het stadsbestuur over de besluitvorming rondom mogelijke proefboringen.

Paul de Beer van D66 vroeg onder andere aan het college of er wel genoeg informatie beschikbaar is om een waardevol oordeel te kunnen vellen over schaliegasboringen. Het stadsbestuur geeft in haar antwoord aan dat dit momenteel niet het geval is en dat er gewacht wordt op een onderzoek van de Rijksoverheid. Tot die tijd kan er sowieso geen opsporingsvergunning voor een proefboring worden verleend vanwege een moratorium van het Rijk.

Eerdere plannen voor proefboringen in Boxtel leidde tot veel verzet bij het plaatselijke bestuur in die gemeente. Breda zal overigens niet zelf direct initiatief nemen om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie, maar vooral samenwerken met de provincie Noord-Brabant.

Hoewel ook wethouder Selçuk Akinci eerst het rijksonderzoek wil afwachten zegt hij in prinicipe niet te zitten wachten op extra vervuiling. De gemeente Breda zou dan ook geen enkel risico moeten accepteren. De wethouder zegt al signalen te hebben gekregen van verontruste bierbrouwers en het waterleidingsbedrijf over de waterkwaliteit. "Dit levert de stad natuurlijk ook niet direct iets op. Dadelijk hebben we de lasten, maar niet de lusten," aldus Selçuk Akinci