Afbeelding
video

17-jarige Bredase boogschutter naar EK Italië

Sport

BREDA - Voor de 17-jarige boogschutter Teun Goossens komt een droom uit. Hij mag binnenkort naar zijn eerste internationale toernooi; het EK handboogschieten in Terni, Italië. De jonge Bredanaar vertrekt op 25 augustus richting het land van wijn en pizza om daar de eer van Oranje te verdedigen.

Pas vier en een half jaar geleden begon de jongeman met boogschieten. De keuze voor de sport blijkt nu een schot in de roos. In een relatief zeer korte tijd werd hij goed genoeg om nu naar het EK te mogen. Waar dat aan ligt? “Dat heeft denk ik met een stuk talent te maken. Maar vooral ook met heel, heel erg veel oefenen.” Goossens traint ongeveer tien uur per week om zijn schietkunsten te perfectioneren.

Terni
Het EK in Terni loopt over vijf dagen, waarop op verschillende afstanden geschoten wordt. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen dagen voor individuele punten en teamdagen. De maximale afstand waarop geschoten wordt is zestig meter, iets waar Goossens zich niet heel erg druk om maakt. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. “Mijn normale discipline ligt om negentig meter, de Olympische kwalificatieafstand. En ja, hoe dichterbij het doel, hoe makkelijker het is om het te raken.”

Goossens is deel van een juniorenteam met nog twee jongemannen. Daarnaast gaat er nog een driekoppig seniorenteam mee en een vrouwelijke schutter. Hoe hij het gaat doen, daar
durft hij niet direct iets over te zeggen. “Als ik mijn eigen scores vergelijk met de WK-scores, zou ik ongeveer achtste worden. Maar het is moeilijk in te schatten, want ik weet niet wie er daar staan te schieten.”

Voorlopig schiet hij dan ook niets op met gissen naar een plaats, aangezien er nog geen peil op te trekken is. De jongeman, in de zomervakantie ober bij De Huiskamer, vindt het ‘echt geweldig’. “Ik had dit nooit verwacht. Het is mijn allereerste interland en dan ook nog eens een EK. Ik heb er enorm veel zin in.”

Waar hij in de toekomst zijn pijlen op richt is duidelijk. “Mijn ultieme droom is deelnemen aan de Olympische Spelen. Of ik die van 2016 in Rio haal, dat weet ik nog niet. Maar ik ga er keihard voor werken, want ik wil heel graag meedoen uit naam van Nederland. Of dat gaat lukken? Ja!”