Afbeelding

Zoektocht naar de armoede in Geeren-Zuid

Algemeen

BREDA - Als we Cordaid moeten geloven is de armoede in Geeren-Zuid van een zodanig niveau dat ontwikkelingshulp geboden is. De organisatie houdt zich normaal bezig met armoedebestrijding in de derde wereld, maar gaat nu van arme Bredanaars zelfstandige ondernemers maken. Een actie die de nodige wenkbrauwen, waaronder die van wethouder Meeuwis, deed fronsen. We namen een kijkje in de 'krottenwijk' van Breda.

Leegstand, het is een begrip dat in het winkelcentrum aan de rand van Geeren-Zuid niet voor komt. Wie langs de etalages struint zal geen dichtgeplakte ruiten vinden met de tekst 'opheffingsverkoop' erop. Ook de bewaking bij de ingang om bedelende zwervers buiten te houden bestaat niet. Wel is er een hele smak mensen te zien die voor een tientje een wienerschnitzel naar binnen aan het werken zijn bij de lunchroom. Of een stedentrip boeken bij de vakantiereizen-specialist. Alleen om de verwarde zwerver buiten het centrum hangt een geur van armoede. Maar veel wil hij daar niet over kwijt.

Misschien is de armoede wel verborgen. Armoede heeft nu eenmaal de neiging zich te verstoppen. Tim Geppaart heeft geen goed woord over voor de kritiek van Cordaid: "Iedereen heeft kansen, we gaan toch allemaal naar school? Wij hebben vroeger ook geen extra hulp gekregen." Achter Tim staat een echtpaar een konijnenhok van 200 euro te keuren. "Mensen die niet willen kun je eigenlijk ook niet helpen," besluit de wijkbewoner van Geeren-Zuid.

Toch zijn er ook mensen die wel geloven in de plannen van Cordaid. De verkoper van The Phone House, Lars van der Burg, vindt het prima dat het goede doel haar geld inzet om Geeren-Zuid te helpen: "Het is altijd goed om bepaalde groepen te ondersteunen en omhoog te trekken, dat is hier ook wel nodig." Bang dat de hulp de wijk een slechte naam gaat geven heeft hij niet: "De wijk heeft al geen beste naam, daar gaat dit niks aan veranderen."