Foto's Nino Sonneveld/Pepijn Nagtzaam
Foto's Nino Sonneveld/Pepijn Nagtzaam

Breda vanaf het water: 'Een groene oase van rust'

Algemeen

BREDA - De Nassaustad en het water zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Daarbij kun je denken aan de list met het turfschip, maar ook aan het heden. Fietsend door Breda ontkom je er niet aan, het water. De singels, de Mark, De Aa of Weerijs. BredaVandaag nam een bootje van BeleefBreda.nl, keek hoe de stad er vanaf het water uit ziet, en was aangenaam verrast.

Startend vanaf de ponton van de botenverhuurder in het Spanjaardsgat vaar je naar de Trambrug, vanaf het water zo mogelijk nóg chaotischer. Een blik op rechts is mooier, daar ligt het bekende KMA-terrein. Gemakkelijk oriënteren is het op de rood-witte toren tegenover het Valkenberg. Hoewel, oriënteren mag je het niet noemen. Geen gemakkelijker tocht dan door de Bredase singels.

Wat opvalt op het water, is de rust. De boot dobbert net onder het niveau van de auto’s en de drukte aan de oppervlakte. En hoewel de singels niet breed lijken, is er eigenlijk een zee van ruimte. Regelmatig vaart er een kano of bootje langs, maar het stoort niet. Op de grasvelden van het Valkenberg ontspannen mensen zich, een fles wijn en stokbrood bij de hand.

Nadat de Nassaubrug gepasseerd is, is aan de linkerhand het oude St. Ignatiusziekenhuis te zien. De vestiging van het Florijn College behoedde het statige gebouw van de sloop. Daar tegenover is de Koepel te vinden. Mooi maar toch afschrikwekkend domineert de gevangenis de rechteroever. Iets verderop volgt een ander kenmerkend stukje geschiedenis. De watertoren, gebouwd in 1893, is goed te zien vanuit het bootje.

Waar de Chassesingel overgaat in Marksingel is het mogelijk om rechtdoor te varen. Wie dat doet komt terecht in een soort sprookje. Was het sowieso al verrassend rustig op het water, daar is dat nog beter te ervaren. Tuinen grenzen aan het water en bomen hangen hun takken en bladeren erin. Een overdaad aan bloemen is iets wat langs de hele route te zien is. Laat niemand nog zeggen dat Breda niet groen is.

Wie toch de bocht naar rechts neemt, vaart via de Seeligkazerne terug richting het centrum, over het samensmeltingspunt van de Aa en de Mark. De rivieren stroomden gezamenlijk verder als de Brede Aa. De naam van de stad is dan ook een verbastering van de naam van de rivier.

Langs de Kapucijnen en de woonboten aan de Nijverheidssingel komt men dan weer terug bij het Spanjaardsgat. Een complete ronde duurt een tot twee uur. Zeer interessant voor wie denkt dat hij of zij de stad écht kent. Vanaf het water is alles namelijk anders.

Er zijn verschillende aanbieders op het water. BeleefBreda heeft bijvoorbeeld drie grotere sloepen (8-10 man), drie kleinere sloepen en meerdere kano’s. Erwin Kuijpers vertelt dat er jaarlijks duizenden gebruik maken van de kano’s. “Het is een perfecte route om in twee uur te doen. Ik hoor ook altijd goede verhalen van mensen, die verrast worden door de schoonheid van Breda vanaf het water. Maar het is ook leuk voor vrijgezellenfeestjes of vriendengroepen die lekker even weg willen.”

Voor speciale arrangementen is er BootjevarenBreda.nl, die een vloot aan verschillende boten heeft. Sloepen van tien tot veertig personen, een terrasboot en een waterfietsboot. Daarnaast is er nog rondvaartbedrijf ‘De Nieuwe Mark’. Klanten kunnen daar kiezen tussen een begeleide tocht - met uitleg van de schipper - of, als ze met een groep zijn, het huren van een eigen bootje.