Publiek zoekt een plaatsje tijdens de laatste aflevering van Vanthilt on Tour in Breda. foto Wijnand Nijs
Publiek zoekt een plaatsje tijdens de laatste aflevering van Vanthilt on Tour in Breda. foto Wijnand Nijs
Video

Vanthilt en Vlaams enthousiasme voor Breda

Economie

ANALYSE - Vijf avonden lang was Breda gastheer voor de Vlaamse televisieshow Vanthilt On Tour. Het programma dook voor het eerst de grens over, kreeg een Nederlands tintje met een nadrukkelijk Breda’s sausje. Enthousiasme alom. Maar hoe nu verder? En wat is het effect van deze reeks?

Breda wordt al de Nederlandse stad van Vlaanderen genoemd, kent al zijn traditionele Belgendagen, zoals ook donderdag er een was met Maria Tenhemelopneming. Belgische, of beter gezegd, Vlaamse toeristen weten dan prima de weg te vinden naar onze stad.

Donderdag was het dus al druk met Vlamingen. Het publiek in de tent op het Kasteelplein bestond voor eenderde uit Zuiderburen. Die zijn alvast in de stad geweest. Of en hoeveel er in hun spoor volgen de komende weken en of dat er meer zijn dan normaal? Dat blijft lastig meetbaar.

Dat dit de stad positief voor het voetlicht brengt is zeker. Het Laatste Nieuws besteedde een pagina aan de stad naar aanleiding van de komst van Vanthilt en co, De Standaard ging aan ‘t wandelen, zocht en vond Vlaamse trekjes en deed daar uitgebreid verslag van. In het programma telkens sfeerbeelden van Breda. Donderdag de Grote Kerk, bij hoge uitzondering getooid met de Belgische vlag, gebroederlijk naast de Brabantse en de Bredase.

Ook het enthousiasme bij de Vlaamse crew was groot. Vriendelijke ontvangst, uitgebreid gefaciliteerd door de KMA, waar de presentator,redactie en technici dagelijks konden aanschuiven voor het diner. Lovende woorden hierover van Vanthilt na afloop van de laatste aflevering. Hij zou graag eens terug komen, zo antwoordde hij op de vraag van burgemeester Van der Velden.

Dat het programma wederom voor Breda kiest, is onwaarschijnlijk. Het feit dat feit dat onze zuiderburen zich welkom voelden, biedt echter wel kansen. Die boodschap verspreidt zich ongetwijfeld in de tv-wereld aan de andere zijde van de grens.

Het positieve gevoel biedt kansen, aan Breda de taak die te grijpen. In de benadering van Vlaamse media voor uitnodigingen, maar ook op korte termijn. Nu is het moment om het Bredase gevoel warm te houden. Geen beter moment voor een gezamenlijke campagne van ondernemers en gemeente in België. Ondernemersfonds of niet.