Afbeelding

Nieuwe sprekers: Quantummechanica op TEDxBreda

Cultuur

CENTRUM - Wiskundige Vincent van der Noort en hoogleraar Quantummechanica Lieven Vandersypen spreken tijdens de tweede editie van TEDxBreda 2013 op 31 oktober.

Beide mannen delen hun fascinatie voor het abstracte: van getallen als je beste vrienden tot de allerkleinste deeltjes die op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn. TEDxBreda geeft daarmee verdere invulling aan het thema van dit jaar: ‘Time To Wonder’.

TEDxBreda is net als vorig jaar in Mezz en slechts te bezoeken door gasten die zich met motivatie hebben aangemeld. Dat kan vanaf zondagavond 1 september.

Vincent van der Noort schreef het boek Getallen zijn je beste vrienden. De enthousiaste wiskundige, werkzaam als statisticus bij het Nederlands Kanker Instituut, vertelt allerlei verhalen over patronen, getallen, spelletjes, wiskunde en dieren: alles wat met wiskunde te maken heeft. Hij organiseerde wiskunde-zomerkampen voor scholieren en is regelmatig op de planken te zien bij verschillende theatergezelschappen. Zijn motto: wiskunde is leuk.

Lieven Vandersypen, hoogleraar Quantummechanica aan het Kavli Instituut voor nanowetenschappen van de TU Delft stelt de vraag: kunnen we leven met Quantummechanica? Kunnen we leven met het idee dat de allerkleinste deeltjes niet meer luisteren naar de klassieke wetten van de natuurkunde? Kunnen we geloven dat één deeltje op twee plaatsen tegelijk kan zijn? Lieven Vandersypen werd bekend met zijn baanbrekende onderzoek om de ‘spin’ van elektronen en atoomkernen te gebruiken als quantumbits – de vervanger van de gewone ‘bit’ – in quantumcomputers.

Eerder kondigde TEDxBreda Tijs Goldschmidt, Jules Evans en Amir Swaab als sprekers aan.