Still uit Mont Ventoux Scala Paradisi.
Still uit Mont Ventoux Scala Paradisi.

Mont Ventoux komt naar Breda

Cultuur

BREDA - De Kale Berg zoals de Mont Ventoux liefkozend genoemd wordt, herbergt talloze verhalen. Die van de Tour de France, zoals ook dit jaar, maar ook andere. Een aantal daarvan wordt verteld door filmmaakster Ariane Greep.

Haar film Mont Ventoux Scala Paradisi is zaterdag te zien in gemeenschapshuis De Koe in Princenhage. De film verhaalt over Francesco Petrarca, die al in de veertiende eeuw de berg (1912 meter hoog) beklom voor het uitzicht én het inzicht. Zijn beklimming was een van de eerste van velen.

Ook de sportieve verhalen komen voorbij. Wielrenners die in sneltreinvaart naar boven gaan, maar voor wie het niet altijd goed afloopt. In de film is de dochter van Tommy Simpson te zien en te horen. De Engelse wielrenner liet het leven op de berg. Jaren later maakte zij de klim.

Daarnaast vertelt Greep ook haar eigen verhaal, dat van de liefde voor deze eenzame berg in het midden van de Provence. In de Avondetappe van 13 juli vertelde ze al over haar beweegredenen.

De film is zaterdag 24 augustus te zien vanaf 20.00 uur in De Koe. Filmmaakster Ariane Greep is aanwezig bij de vertoning.