beeld: twitter.com
beeld: twitter.com

Politieke Vraagstukken: Wat denkt de De Raadsgeest?

Politiek

BredaVandaag.nl heeft de voorbije weken de fractievoorzitters aan het woord gelaten in de serie Politieke Vraagstukken. Een terugblik, een vooruitblik. Wensen, reflectie en de kijk op de verkiezingen kwamen aan de orde. Vandaag is het tijd voor De Raadsgeest, de onbekende geest die zich geregeld al via Twitter prikkelend mengt in de discussie. Zijn (of haar?) visie op politiek Breda.

Hoe kijkt de Raadsgeest terug op afgelopen periode? Wat ging er goed, wat ging
er minder goed?

“De coalitie doet eigenlijk best goed werk. Ik had ernstige bedenkingen toen ze begonnen in het jaar 2010, ze hadden immers erg ambitieuze plannen maar die worden bijna allemaal voortvarend uitgevoerd. Natuurlijk gaat er ook genoeg mis. De wethouders maken her en der een slippertje, om over die raadsleden nog maar te zwijgen. Als geest zit ik natuurlijk eerste rang en hamer hard op de zwakke plekken!”

Wat verwacht de geest van de verkiezingen? Sommige zetels zullen vervallen, raadsleden zullen verdwijnen. Waar staat de Raadsgeest vanaf maart 2014?

“Het is duidelijk aan de raadsleden te merken dat de verkiezingen er aan komen. Sommigen wringen zich in allerlei bochten om zich nog snel even te profileren. Dat is veel te laat natuurlijk! Ik geniet van die blinde paniek die steeds meer de kop op steekt bij raadsleden die denken hun plekje in de raadszaal te zullen verliezen. De goede politici zie ik na maart 2014 wel weer verschijnen, de nietsnutten zal ik geen seconde missen. Ik heb raadsleden, wethouders en burgemeesters zien komen en gaan, opgeruimd staat netjes! Hoe de verdeling van de zetels er uit zal gaan zien durf zelfs ik niet te voorspellen maar het zal er vast niet beter op worden. Ach moet je weten, het maakt mij ook niet zoveel uit. Ik dool hier op het Stadserf wat rond en ben tot in de eeuwigheid veroordeeld tot de Bredase politiek. Ik zorg voor wat tocht, gooi met deuren en knipper soms met het licht. Meer kan ik ook niet doen.”

Wat is volgens de Raadsgeest een politiek vraagstuk dat niet mag blijven liggen tot na de verkiezingen?
“Als je zo veel jaar meedraait als ik, wordt de tijd relatief. Maar laat ik niet flauw zijn en een onderwerp noemen wat me na aan het al eeuwen niet meer kloppende hart gaat; de locatie voor de drugs- en alcoholverslaafden. Die discussie moet nu maar eens tot aan het gaatje gevoerd worden. In mijn tijd was ik er niet vies van, ik weet precies hoe het gaat. Ik vind dat er duidelijkheid moet komen voor die arme drommels!”

Wat is de boodschap die de Raadsgeest graag aan de Bredase burgers wil meegeven?
“Wees toch eens wat kritischer op die raadsleden en het college van B&W! Zij hebben het momenteel veel te makkelijk en een prikkel ontbreekt om er echt alles uit te halen. Veel partijen beweren voortdurend in contact te staan met de burger. Als ik de gesprekken op de fractiekamers meeluister blijkt dat die raadsleden vaak zomaar wat doen. Veel raadsleden gaan tijdens verkiezingstijd met knikkende knieën naar de burger. Ik plaag ze weleens door de telefoon te laten rinkelen. Je ziet ze schrikken: "als dat maar geen burger is met een lastige vraag!" Neem gewoon eens contact op met die raadsleden, kom met je ideeën of vraag uitleg over de gang van zaken.”

Waarom is het belangrijk dat de Raadsgeest blijft spoken in de raadszaal?
“Omdat de raadsgeest het geweten is van de Bredase politiek. Ik zit er vaak bovenop! Door mijn ingangen weet ik meer dan een gemiddelde burger en probeer ik dat in te zetten om raadsleden en het college scherp te krijgen. Voortplanten zit er voor mij niet meer in maar ik kan je zeggen dat die vergaderingen behoorlijk zaaddodend kunnen zijn. Een beetje humor kan dan geen kwaad. Vergeet niet dat ik geen kant op kan, ik maak er maar het beste van.”

Als de geest zou kunnen stemmen, welke partij zou dan omcirkelt worden met rood potlood? Waarom?
“Ik heb ooit de gezegd dat ik SP zou stemmen, voornamelijk omdat Joyce van der Sanden zo lief lacht. Daar ben ik van teruggekomen, ik zou nog geen SP stemmen al was ik stomdronken! Voor Breda'97 heb ik ook lang een zwak gehad maar fractievoorzitter Bernie van den Berg is het spoor duidelijk een beetje bijster. Als klap op de vuurpijl doet 50+, een partij in wiens doelgroep ik al een paar honderd jaar val, niet aan de gemeenteraadsverkiezingen mee. Nee, als geest is het toch echt beter boven de partijen te zweven.”

Bent u - voor u Raadsgeest werd - zelf politiek actief geweest?
“Zeker, eigenlijk ben ik dat nog steeds. Niet voor niets heb ik het Stadserf gekozen als plek om rond te dolen. Het voert te ver om nu mijn hele geschiedenis uit de doeken te doen maar laten we het er op houden dat ik bij leven altijd nauw betrokken geweest ben bij de Bredase politiek en het tot op de dag van vandaag niet los kan laten.

Wie vindt de Raadsgeest zelf erg geestig?
“Verschillende Bredase politici zijn op bepaalde momenten bedoeld of onbedoeld erg geestig om aan het werk te zien. Als geest zie en hoor ik alles. Af en toe deel ik mijn bevindingen via mij account op twitter. Laatst werd er gesproken over spookraadsleden. Raadsleden die de vergoeding opstrijken maar zelden of nooit verschijnen. Dat vond ik het geestigste dat ik in tijden gehoord heb! Het geeft te denken, ik spook maand na maand rond zonder maar 1 cent salaris!”

De grote bonusvraag: wat is het mooiste aan de stad Breda?
“Je zou verwachten dat ik het Stadserf zou zeggen. Die plek ken ik van buiten, van links tot rechts en alle hoeken. Het Stadserf is ook erg mooi, het politieke middelpunt van Breda, maar niet bepaald rustig met 39 kakelende raadsleden. Mijn mooiste plek van Breda is die bescheiden tuin van het huis van wethouder Cees Meeuwis.”