foto Artstudio23
foto Artstudio23

Gesprek over humaniteit opvang asielzoekers

Politiek

Geschreven door: Henriëtte van der Meer
BREDA - De beantwoording van raadsvragen over de opvangkwestie rond het Armeense gezin Gasparyan is voor PvdA en CDA aanleiding toch nog eens het gesprek aan te gaan met de wethouder. Daarbij staat de vraag centraal of de manier waarop met deze kwestie is omgegaan humaan is.

Voor Richard Blankenstein (PvdA) is dat duidelijk: hij stelt dat dit niet het geval is. “Er zijn hier drie mensen slachtoffer geworden van een politieke discussie over verantwoordelijkheid en dat is zeer betreurenswaardig.”

Wat hem betreft had de gemeente Breda opvang aan de Armeniërs moeten verlenen, totdat duidelijk zou zijn of het gezin recht heeft op een verblijfsvergunning. Er staat al een overleg op de planning met de wethouder om uit te zoeken waar het precies is mis gegaan.

De wethouder beweert in zijn antwoorden dat Breda geen verantwoordelijkheid heeft richting dit gezin. Die visie gaf hij ook al eerder tegenover BredaVandaag.nl

Blankenstein stelde al eerder dat het gezin in een levensbedreigende situatie terecht zou kunnen komen. “Uit het medisch rapport dat we van Vluchtelingenwerk hebben ontvangen blijkt dat de vader van het gezin ernstig hartpatiënt is. Als hij niet de juiste zorg krijgt, zal zijn gezondheid hier onder lijden.

Of dit probleem niet eerder de verantwoordelijkheid is van de landelijke politiek, vindt het gemeenteraadslid lastig te zeggen. Wel denkt hij dat het goed is te kijken naar de oplossingen die andere steden hebben bedacht. “We zouden bijvoorbeeld een voorbeeld kunnen nemen aan Utrecht. Daar hebben ze een noodopvang gecreëerd. Ik denk dat dit voor Breda ook uitkomst zou kunnen bieden.”