Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

‘Gemeente Breda gaat ontslakken’

Politiek

BELCRUM - De gemeente Breda start in het Havenkwartier in de Belcrum met een proef om te ontslakken. Zo noemt wethouder Selcuk Akinci het experiment ‘Aanpak gebiedsontwikkeling’.

Het experiment houdt in dat de gemeente in het Havenkwartier, waar onder meer Belcrum Beach is gevestigd en waar ook de skatehal komt, op een andere manier met regels omgaat. “Bestemmingsplantechnisch is dit gebied een bedrijventerrein, daardoor gelden er strenge regels”, aldus Akinci.

Het gebied gaat de komende tien jaar gebruikt worden voor culturele activiteiten, dat vergt een andere benadering. “We gaan vanuit het gezond verstand terugredeneren. Dus wat gaat er gebeuren en wat is daarvoor nodig, in plaats van te beginnen met de regels.”

“Regels en procedures zijn bedoeld om zaken als veiligheid en leefmilieu te beschermen. Maar regels kunnen soms ook star zijn en creatieve oplossingen in de weg zitten. Het is een uitdaging om daar creatieve oplossingen voor te vinden, zodat initiatieven zoals Belcrum Beach en de Skatehal een kans krijgen.”

De nieuwe aanpak moet tot snellere besluitvorming leiden. “Maar dat je daarbij wel bijvoorbeeld de veiligheid waarborgt”, stelt Akinci. Volgens hem volgt Breda hier een landelijk experiment om de regeldruk te verminderen.

Mocht dit experiment bij deze culturele wijk een succes zijn, dan gaat Breda deze werkwijze ook mogelijk bij andere projecten toepassen.