Afbeelding

VVD wil versoepeling criminelen-check ondernemers

Politiek

BREDA - De VVD-fractie in Breda stelt vragen over de manier waarop de gemeente Breda de wet bestuurlijke integriteit Beoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) inzet. De liberalen zijn van mening dat startende ondernemers in Breda momenteel op voorhand gecriminaliseerd worden door de wet.

De wet Bibob maakt het mogelijk om een vergunning of subsidie te weigeren als blijkt dat de aanvrager dit financiert met crimineel geld. De VVD zegt een groot voorstander te zijn van deze wet, maar vindt dat de gemeente de schuldvraag moet omdraaien. Nu moeten startende ondernemers soms maanden wachten voordat een Bibob-onderzoek van de gemeente is afgerond. Ook het feit dat de kosten van zo'n onderzoek worden verhaald op de aanvrager vindt de partij niet correct.

Patrick Ernst van de VVD stelt voor om te gaan werken met een gedoogconstructie. Hierbij kunnen ondernemers meteen aan de slag, maar wel op eigen risico. Een vergunning of subsidie kan dan met terugwerkende kracht worden ingetrokken bij een negatief Bibob-oordeel. Een andere mogelijkheid die de liberalen zien is om alleen aanvragers te toetsen die binnen een bepaald risicoprofiel vallen.

Ook de doorberekening van de kosten is Patrick Ernst een doorn in het oog . Volgens hem zijn er verhalen van ondernemers die duizenden euro’s aan onderzoekskosten moesten betalen. Naast dat de onderneming geen geld heeft kunnen verdienen, krijgt deze ook nog eens een extra rekening gepresenteerd, redeneert Ernst.

De partij wenst nu dat Breda het voorbeeld volgt van Deventer. Hierbij betalen ondernemers vooraf een bedrag dat ze bij een positief oordeel terugkrijgen van de gemeente.