foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Parkeerplaatsen vergunninghouders vervallen

Algemeen

CENTRUM - Houders van een parkeervergunning in de binnenstad hebben binnen enkele maanden meer keuze voor het parkeren van hun auto. Het onderscheid tussen vergunningplaatsen en plaatsen waar tegen betaling geparkeerd mag worden komt namelijk te vervallen.

Dat heeft de gemeente bepaald in de nieuwe parkeerverordening, die eind september door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. Vanaf dan mogen vergunninghouders hun auto ook parkeren op plaatsen waar een automaat staat. “Hierdoor wordt parkeren in vergunninggebieden gemakkelijker en efficiënter”, aldus wethouder Selçuk Akinci van mobiliteit.

Volgens Akinci konden vergunninghouders nu geregeld geen plaats vinden, terwijl er wel plaatsen vrij waren op de ruimtes waar betaald parkeren gold. Dat is bij de nieuwe verordening voorbij. “Iedereen mag op alle beschikbare plaatsen parkeren, zolang je maar het geldende tarief betaalt.”

Gelijkertijd wordt het vergunningengebied anders ingedeeld. Vergunninghouders kunnen daardoor uit een ruimer gebied kiezen waar ze willen parkeren.

In 2014 moet er daarnaast een eenduidig parkeersysteem komen in de vergunninggebieden rondom het centrum, aldus de wethouder. In die gebieden komen waar nodig ook parkeerautomaten. De bezoekersregeling die als pilot was ingevoerd voor bewoners van het stadshart, is omgezet in de verordening.

Dat betekent dat inwoners per jaar maximaal 24 bezoekerskaarten a twee euro kunnen kopen voor de Prins of ‘t Turfschip. Er komt ook een bezoekersregeling voor gebieden buiten het stadshart.