foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Bewoners razend over 'asociaal parkeerbeleid Avans'

Algemeen

BREDA - De bewoners van de straten rondom Hogeschool Avans zijn de onderwijsinstelling meer dan zat. Aanleiding hiervoor is het parkeerbeleid van Avans. Deze zorgt volgens omwonenden voor verkeersoverlast die de 'spuigaten uitloopt': "Avans blijft op onwaarschijnlijke asociale wijze in gebreke." In een brief aan de gemeenteraad vragen de bewoners om actie tegen Avans.

De parkeersopstopping in de straten rondom de hogeschool ontstond enkele jaren geleden toen Avans besloot om voltijdsstudenten niet meer toe te laten op het eigen parkeerterrein, zo schrijven de omwonenden in een noodbrief aan de gemeenteraad. Studenten met auto's parkeren sindsdien hun wagens in de straten vlakbij de school, met alle gevolgen van dien. Sommige buurtbewoners zeggen nu meer dan 300 meter te moeten lopen om een geschikte parkeerplaats te vinden.

Toen de verontruste burgers dit probleem aankaarten bij de hogeschool werden deze, naar eigen zeggen, afgewimpeld met een standaardreactie over het parkeerregime van Avans. Iets dat de buurtbewoners als zeer teleurstellend en asociaal hebben ervaren. Volgens hen zou Avans een voorbeeld moeten nemen aan het nabijgelegen NHTV, die wel constructief wilde meedenken.

De wijkbewoners proberen nu met de noodbrief aan de gemeenteraad het College te dwingen om actie te ondernemen. In de bouwvergunning van de school staat dat deze 5 parkeerplaatsen moet aan bieden per collegezaal. Het College moet de school hier met een amendement aan houden, zo vinden de bewoners. Saillant detail, Hogeschool Avans heeft onlangs extra parkeerplek gehuurd op de nabijgelegen kazerne. Let wel, deze 5.000 m2 aan ruimte mag niet gebruikt worden door voltijdsstudenten.

Ook de eerdere invoering van betaald parkeren in de wijk is de bewoners tegen het zere been. Volgens de briefschrijvers is dat een verkeerde oplossing voor het probleem. De overlast zou volgens hen beter aangepakt kunnen worden met een wegsleepregeling. De bewoners willen daarom dat het betaald parkeren wordt teruggedraaid.

Een andere oplossing zou volgens de bewoners het gebruik van het voormalige JEKA-terrein als parkeerplaats zijn. "Waarom dit terrein niet tijdelijk kan worden aangewend om onze wijk te ontlasten is ons dan ook niet duidelijk."