Afbeelding

145 medewerkers Thebe verliezen baan

Algemeen

BREDA - 145 medewerkers van zorgorganisatie Thebe worden per 1 september boventallig verklaard. Het gaat vooral om medewerkers in ondersteunende diensten. Dat meldt Thebe. Eerder was nog sprake van 200 mensen die hun baan zouden verliezen.

De reorganisatie is volgens Thebe nodig om ook in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Aanleiding zijn de bezuinigingen van het kabinet op de zorg in combinatie met de relatief hoge ‘overhead’. Thebe verwacht daarmee de zorg aan de cliënt te kunnen ontzien.

De door de overheid afgekondigde bezuinigingen in de zorg leiden tot onrust nu veel organisaties worden gedwongen om ingrijpende en pijnlijke maatregelen te nemen. Dit geldt ook voor Thebe, aldus de Raad van Bestuur van Thebe. Bij Thebe is 23% van de organisatie ondersteunend aan de zorg, terwijl dit bij een gemiddelde organisatie in de zorg 15% is. "Wil Thebe de zorg goed, maar eenvoudig en betaalbaar houden, dan moet de organisatie eenvoudiger worden", aldus de bestuurders.

Ondanks alle inspanningen hebben de gesprekken tussen de raad van bestuur van Thebe en de vakbonden geen sociaal plan opgeleverd. Een afvaardiging van de centrale ondernemingsraad van Thebe was bij alle gesprekken aanwezig. Zowel de raad van bestuur als de vakbonden hadden de intentie om er gezamenlijk uit te komen. Maar in de ogen van de raad van bestuur van Thebe zijn de kosten van de eisen van de vakbond onbetaalbaar.

"Thebe kijkt hierbij naar haar vermogenspositie en de overheidsmaatregelen die in de nabije toekomst verwacht worden. De continuïteit van de zorg mag niet in gevaar komen. Daarnaast houdt Thebe ook de rechten en belangen van de overige ruim 8.000 medewerkers in het oog. Daarom heeft de raad van bestuur nu zelf een sociaal statuut opgesteld, dat mede gebaseerd is op de onderhandelingen met de vakbond."

De medewerkers van de ondersteunende diensten zijn hierover tijdens een eerste informatiebijeenkomst maandagavond over geïnformeerd. Deze week zijn er nog twee van zulke bijeenkomsten. Thebe zal de hoogst mogelijke inspanning leveren om de 145 medewerkers zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden, aldus de verklaring van de bestuurders.