Personeel van het Amphia in een operatiekamer met nieuwe mutsen. foto Amphia
Personeel van het Amphia in een operatiekamer met nieuwe mutsen. foto Amphia

Operatiekamers Amphia weer in orde bevonden door IGZ

Algemeen

BREDA/DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dinsdagmorgen geconstateerd dat de operaties bij het Amphia weer geheel volgens de richtlijnen en protocollen plaatsvinden. Dat stelt een woordvoerder van de dienst.

Dinsdagmorgen kwamen vertegenwoordigers van IGZ onaangekondigd op bezoek. "Dat betekent dat we hebben meegekeken bij operaties en dus mee zijn geweest in de operatiekamers", aldus de woordvoerder.

Eerder constateerde de IGZ dat het Amphia niet alle procedures volgde, bijvoorbeeld bij de check van patiƫnten, controle op medicijnen en dragen van mondkapjes. Het ziekenhuis benadrukte in een reactie dat hierdoor geen gevaar voor patiƫnten was ontstaan. De operaties mochten ook gewoon door blijven gaan.

Voor de IGZ is de kous hiermee af. "Wij blijven het ziekenhuis uiteraard in de gaten houden. Dat betekent dat we wellicht nog eens onaangekondigd op controle komen."

Het Amphia Ziekenhuis had vier weken de tijd gekregen om haar zaken op orde te krijgen. "We zijn heel erg blij dat wat de afgelopen vier weken hebben gedaan, vruchten heeft afgeworpen", aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

OK-personeel heeft de afgelopen vier weken verplicht cursus gehad waarin de richtlijnen en protocollen nog eens werden doorgenomen. "Het is belangrijk dat we dit nu vasthouden", stelt de woordvoerster. "Dit is dus ook zeker iets wat we blijven doen. In welke frequentie die scholing dan zal plaatsvinden en of dat altijd klassikaal moet, dat weet ik niet." Een van de mogelijkheden is dat medewerkers via het bestaande e-learningsysteem van het ziekenhuis met regelmaat worden bijgeschoold.

Naast scholing, ging het Amphia ook over op andere mutsen voor personeel in de operatiekamers. "Een van de klachten was dat er haren te zien waren onder de mutsen, dat kan met deze nieuwe mutsen niet meer."