Technologische hulpmiddelen moeten de zorg betaalbaar houden. beeld Youtube
Technologische hulpmiddelen moeten de zorg betaalbaar houden. beeld Youtube

Plan Budget Bejaardenhuis: 'Hier is behoefte aan’

Algemeen

BREDA - Een bejaardenhuis in de Koepel. In de eerste reacties via social media op dit plan van ondernemer Aad Ouborg zit zowel verbazing als bewondering. Toch is het idee volgens de woordvoerder niet zo gek als het lijkt. “Als je de markt volgt, zie je dat er een groeiende groep ouderen is die het financieel lastig heeft.”

Een oplossing kan dan het Budget Bejaardenhuis zijn, denkt Ouborg. Tegen lagere kosten, 29 euro per dag in plaats van meer dan het dubbele, zodat ook mensen met een minder dikke portemonnee verzorgd kunnen worden. “Voor mensen die niet gespaard hebben.” De Koepel komt per 2016 leeg te staan als de gevangenis in Breda sluit. Een jaar later zou het open moeten gaan.

Technologische hulpmiddelen
Ouborg wil die lagere kosten bereiken door de inzet van technologische hulpmiddelen en vernieuwingen. “Er zijn al bedden waar je een rolstoel van kunt maken voor overdag”, aldus woordvoerder Cees Meijer. “Dat soort zaken zullen we gaan toepassen.”

De kosten blijven bovendien laag door de aanpak. “We gaan basiszorg aanbieden met gebruik van automatisering”, aldus Meijer. Op anders dan directe zorg, hoeven de 900 toekomstige bewoners ook niet te rekenen.

Eenzaamheid
Meijer denkt niet dat dat erg is. “Het grootste probleem bij ouderen is eenzaamheid”, stelt de woordvoerder. Dat het door de minimale zorg onpersoonlijk wordt, is hij niet bang voor. “De tijd zal dat uitwijzen. Wellicht dat de locatie in het centrum van Breda en het feit dat er twee mensen op een kamer komen, daaraan meehelpt.”

Ouborg denkt de kosten ook laag te houden door weinig aan het gebouw te veranderen. “De tralies blijven ook voor de ramen”, stelt Meijer. “We gaan weinig dure aanpassingen doen.” Voor familie en mantelzorgers blijven ook de camera’s beschikbaar. De kamers blijven sober. “Een toilet en douche en ruimte voor twee bedden.” Met 11,5 vierkante meter voldoen de kamers aan de eisen, weet de woordvoerder.

Draagvlak
Meijer benadrukt dat het Budget Bejaardenhuis een plan is. “We hebben dit ook naar buiten gebracht om dit te toetsen. We willen dit graag realiseren als er voldoende draagvlak is.”

Wie het Budget Bejaardenhuis zou moeten gaan exploiteren, is nog niet duidelijk. “We zijn daarvoor de verschillende mogelijkheden aan het verkennen.” Ouborg heeft met zijn bedrijf Ouborg Groep diverse monumentale panden in Breda in bezit, onder meer het Grand Theatre. Dat wordt door een exploitant uitgebaat.