Afbeelding
Video

'Parkeerchaos Brabantpark moet aangepakt'

Politiek

BREDA - De brandbrief die enkele bewoners uit de Brabantpark naar de gemeenteraad stuurde lijkt effect te hebben. De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp en ook andere partijen zeggen met het probleem bezig te zijn. Hierbij wordt zowel de rol van Hogeschool Avans, als het betaald parkeren in bepaalde delen van de wijk kritisch bekeken. "Avans moet zijn minst meedenken."

De parkeerchaos in het Brabantpark heeft de interesse van de Bredase politiek gewekt, zoveel is duidelijk. Solveig van Mourik van de PvdA wil nu van het College weten of zij de verkeersproblematiek herkent en of het stadsbestuur een rol voor zichzelf ziet weggelegd richting Avans. De PvdA vraagt het College verder om de oplossingen die de buurtbewoners zelf hebben aangedragen te onderzoeken. "Hoe pakt u de communicatierichting de betrokken bewoners op?", wil de partij tot slot weten.

In de brandbrief stond onder andere het voorstel om de JEKA-terrein tijdelijk om te toveren tot een parkeerplek. Ook John Stubitsky van Leefbaar Breda vindt dat er snel iets gedaan moet worden aan de situatie. Het plan van het JEKA-terrein vindt hij echter geen goed voorstel, omdat daar momenteel nog goederen staan en die zijn volgens hem niet zomaar weg. Hij voelt meer voor het idee om een wegsleepregeling in de wijk in te voeren. Verder vindt Leefbaar Breda dat het betaald parkeren in Koolwijkpark zo snel mogelijk moet worden afgeschaft: "Daar staat nooit een auto betaald te parkeren, dat schiet zo niet op."

Peter Elbertse van het CDA vindt ook dat het betaald parkeren vooral het probleem heeft verplaatst. Verder vindt hij het belangrijk dat er meer gepraat wordt tussen de betrokken partijen. Hij kan zicht voorstellen dat Avans goede reden heeft voor haar parkeerbeleid, maar vindt niet dat geen reden om niet in gesprek te blijven: "Avans kan niet zomaar zeggen dat het hun probleem niet is, het is niet meer dan terecht dat ze meedenken aan een gepaste oplossing."

Niet alleen Avans
Maddy van Hemel van D66 wijst erop dat niet alleen Hogeschool Avans de veroorzaker is van de parkeerproblemen, maar ook het NHTV en bedrijven in de buurt. Net als Peter Elbertse vindt zij dat de procedure die geleid heeft tot betaald parkeren in het Koolwijkpark niet correct is verlopen. Als voorbeeld noemt ze het revalidatiecentrum Revant, dat in de betaald parkerenwijk staat. Hun mening zou nooit gehoord zijn. Ook de brandbrief moet volgens haar serieus worden genomen: "Bewoners mopperen niet zomaar, maar onderbouwd en met onderzoek. We moeten de veroorzakers nu aanspreken op hun verantwoordelijkheid. De burgers verdienen het om correct te worden gehoord."

Piet Hein Scheltens van GroenLinks, zelf woonachtig in de wijk, denkt dat probleem een stuk ingewikkelder in elkaar zit: "Ik maak me er in de wijk vast niet populair mee, maar er valt aan het parkeerprobleem gewoon niet zo veel te doen. Je kunt het hoogstens verplaatsen, er zijn gewoon veel te veel auto's van zowel bewoners als studenten. Mijn gezond verstand zegt dat mensen vooral vaker voor de fiets moeten kiezen."