Emile Roemer terug in de Heuvel. foto Freek de Swart
Emile Roemer terug in de Heuvel. foto Freek de Swart

SP-theater op retour bij schimmelwoningen in Breda

Politiek

BREDA - Over de SP lopen de meningen uiteen, maar een zeker gevoel voor theater kan de partij niet worden ontzegd. Straattheater wel te verstaan. Zonder acteurs met ingestudeerde teksten, maar met echte mensen die zich boos en vooral onmachtig voelen tegenover instelling en overheid. Fractievoorzitter van de SP, Emile Roemer, kwam terug naar Heuvel en zag dat het nog niet allemaal goed was.

Iets later dan gepland komt Emile Roemer deze dinsdagmiddag nonchalant de beruchte 'schimmelstraat' insjokken. Lachend en soms met de handen gevouwen, zoals Emile dat wel vaker doet. Een van de eerste bewoner die hem aanklampt is Willy Hoek. Een van origine Groningse bejaarde vrouw die zichzelf omschrijft als een stikeerlijke flapuit. Bewogen luistert de socialistische leider naar wat de vrouw te zeggen heeft over WonenBreburg.

Klachten
Willy Hoek blijkt een hele waslijst met klachten te hebben. De jarenlange achterstand in onderhoud. De wachttijd voor een nieuwe woning. De schamele 50 euro die ze er maar op vooruit is gegaan nu de coöperatie de huren heeft gehalveerd. Het zit de Groningse allemaal zichtbaar dwars. Even gaat het bijna mis wanneer Willy begint te vertellen over Marokkanen die haar achter de rug om uitlachen. Daarvoor is Emile Roemer niet naar Breda gekomen. Gelukkig voor hem laat ze dit onderwerp weer net zo snel varen als ze er over begon.

Voor de pers heeft Emile Roemer een genuanceerd verhaal. Keer op keer benadrukt hij dat WonenBreburg best een aantal dingen goed heeft gedaan. Hij is blij dat veel gezinnen ander onderdak hebben gevonden - 36 van de 44 uit de eerste fase, zo meldde de corporatie vorige week - en snapt best dat de huurdersheffing een groot probleem is voor de woningcorporaties. Ook het feit dat WonenBreburg anti-krakers in de woningen zet vindt hij prima: "Als die mensen zeggen dat ze daar prettig wonen, wie ben ik dan om te zeggen dat zoiets niet mag?"

WonenBreburg was niet aanwezig tijdens het rondje Roemer. Vorige week liet de corporatie al weten dat de SP-leider verbeteringen zou aantreffen. Naast de 36 bewoners uit de eerste fase, hebben ook 38 huurders uit de andere straten die later op de planning staan nieuwe woonruimte gevonden. Onder de verhuisde bewoners zijn 26 gezinnen, aldus de corporatie.

Onbegrijpelijk
Roemer zegt het onbegrijpelijk te vinden dat WonenBreburg de huren toch heeft verhoogd van bepaalde huizen in slechte staat. Überhaupt de slechte staat waarin sommige bewoonde woningen verkeren en het aantal leegstaande huizen in de stad zijn hem een doorn in het oog. Op de vraag of de privatisering van de woningmarkt een fout is geweest kijkt de Sp-voorman verward uit zijn ogen. Alsof hem is gevraagd of de zee nat is: "Natuurlijk! Dat is blunder nummer 1. Dat staat als een paal boven water!"

Nadat de fractievoorzitter van de SP een dik pakket handtekeningen in ontvangst heeft genomen is het tijd om een van de woningen van binnen te bekijken. Arga Bakker is zo gastvrij om iedereen in haar 'schimmelwoning' te ontvangen. Een fotograaf klaagt dat de schimmel niet zo goed te zien is. Wanneer Emile Roemer hierop wordt aangesproken wijst hij naar de kelder: "Ga daar maar eens ruiken, het achterstallig onderhoud is echt schandalig."

Gezondheidsklachten
Arga Bakker heeft net als veel bewoners gezondheidsklachten. Haar huisarts houdt er rekening mee dat dit komt door de schimmel in haar woning. Arga Bakker is vooral ontevreden op de manier waarop WonenBreburg met haar klachten omgaat. Een woonconsulent van WonenBreburg weigerde zelfs om binnen te komen en naar de vlekken te kijken, zo vertelt ze: "Schimmel moet je zelf oplossen", zou de alleenstaande vrouw te horen hebben gekregen.

Veel bewoners hebben zulke verhalen. Raimke Groothuizen verhaalt over een medewerker van WonenBreburg die haar tijdens een rondleiding vertelde over een splinternieuw keukenblok dat hij net had weggegooid. Maar voor haar woning was er nog geen keukenkastje beschikbaar. Een andere bewoner, die uit angst voor WonenBreburg anoniem wil blijven, vertelt dat hij een enquête kreeg toegestuurd van de woningcorporatie met de vraag hoe de reparatie was bevallen, nadat hij tevergeefs hierom had gevraagd bij WonenBreburg.

Schimmel
Toch is het niet dat er niks gebeurd is, benadrukte de huisvester al voor de komst van de SP. Alle huurders van de 17 woningen die zich in januari met schimmelproblemen meldden, hebben een huisbezoek gehad, stelde de corporatie een week geleden in een persbericht. "We blijven benadrukken dat de huurders zelf de verantwoordelijkheid hebben om klachten aan ons te melden en hun woning aan de binnenkant schoon te houden. In geval van schimmel moeten zij zelf de muren, kozijnen, plafonds schoon maken. We bieden hen schimmelwerende verf, waar weinig huurders gebruik van hebben gemaakt. De meestgehoorde reden is het vinden van een andere woning of geen energie meer in de woning willen stoppen."

Een dik uur nadat Emile Roemer is aangekomen, vertrekt de SP-caravan samen met de rest van de karavaan. Of dit bliksembezoek op korte termijn veel gaat veranderen in de wijk? Waarschijnlijk niet, zegt Emile Roemer ook zelf. Maar een mooie show was het weer wel.