Wethouder Cees Meeuwis tijdens de Meet- en Match op dinsdag 28 juni 2011. foto Boyd Smith
Wethouder Cees Meeuwis tijdens de Meet- en Match op dinsdag 28 juni 2011. foto Boyd Smith

Breda experimenteert met alternatieve reïntegratie

Algemeen

BREDA - Op andere manieren dan tot nu toe gebruikelijk was mensen met een gemeentelijke uitkering weer aan het werk helpen. Daartoe heeft de gemeente Breda een ‘reïntergratie-proeftuin’ opgezet. In september starten vijf eerste projecten.

De projecten hebben geen doelstellingen in aantal mensen dat weer aan het werk moet binnen een bepaalde periode. “Wat het oplevert, dat weten we nog niet”, aldus wethouder Cees Meeuwis. “Het kan zijn dat na evaluatie van een project blijkt dat het niet gewerkt heeft. Het levert dan in elk geval een nieuw inzicht op. Belangrijkste is dat bij deze projecten mensen zelf iets gaan doen.”

In de proeftuin, waarvoor de raad na een motie van Miriam Haagh (PvdA) en Hanneke van Maanen (VVD) drie ton beschikbaar heeft gesteld, zijn nu vijf projecten goedgekeurd.

Zo gaat het lectoraat HRM van Avans Hogeschool samen met vierdejaars studenten en de Gemeente Breda onderzoek doen naar de succesfactoren van succesvolle uitstroom van langdurig werklozen naar werk. Motiveren bijstandsvrouwen elkaar in het project Brood en Rozen, waar ze met training begeleid worden naar werk.

Seneca Consultancy wil met het project LEF gedragsverandering bereiken. Het programma is gericht op inzicht in de mens, een proactieve houding en eruit halen wat erin zit.
Congruensis start een pilot onder langdurig werklozen, genaamd Treffr. “Een kort en intens ervaringsgericht programma van 6 weken om mensen in hun kracht te brengen. Het fundament van de training is persoonlijke aandacht”, aldus de projectomschrijving.
De gemeente start met een pilot Ondernemen naar vermogen. Een pilot voor cliënten met een bijstandsuitkering, die ambities hebben voor ondernemen en vanwege hun beperking niet deel kunnen nemen aan de huidige regelingen.
Niet elke uitkeringsgerechtigde gaat mee in de proeftuin. “Mensen kunnen zich aanmelden”, vertelt de wethouder. “Omdat enige motivatie wel belangrijk is. Je ziet dat er hoop gloort, dat er andere wegen naar Rome leiden.”

Naast de vijf startende projecten, is er nog ruimte voor nieuwe ideeën. Die moeten wel dit jaar van start gaan. Meeuwis verwacht dat eind 2013 begin 2014 de eerste evaluaties bekend zijn. Naar verwachting lopen de laatste proeven maximaal een jaar.