De verloren Parel van Breda, stand 30 augustus 2013.
De verloren Parel van Breda, stand 30 augustus 2013.

Puzzelstukjes Verloren Parel van Breda vallen op hun plaats

Cultuur

BREDA - De lange weg naar de onthulling van een herontdekt schilderij over de stad, krijgt steeds meer vorm. Inmiddels zijn meer dan 400 puzzelaars bezig het doek te onthullen. Op de site van het Breda’s Museum is al een deel te zien.

De meerkeuzevragen, nog steeds te beantwoorden overigens voor diegenen die kans willen maken op bijvoorbeeld een VIP-behandeling bij de officiële onthulling, hebben stapsgewijs al een deel van het doek onthuld. Zo zie je de singel, een deel van de Grote Kerk en wat oude vestingwerken (het Spanjaardsgat?). Ook zie je heuvels op de achtergrond. “Iets dat in die tijd niet ongebruikelijk was”, aldus Henny Luijten van het Breda’s Museum.

De komende twee weken komen er nieuwe hints en worden er ook nieuwe puzzelstukjes onthuld. De drie vragen die het museum al stelde, en die moeten leiden tot onthulling van het vijfhonderd jaar oude schilderij, zijn nog steeds in te vullen. “Alleen krijg je nu iets minder punten voor de eerste vraag.”

De hoeveelheid deelnemers heeft het museum verrast. “Dankzij de aandacht van alle partners binnen en buiten Breda. Zo meldt een aantal scholen elke week dat we een nieuwe hint hebben gegeven, dat werkt heel goed.”

Voor als het schilderij helemaal onthuld is, ligt er een lesprogramma klaar voor de oudste leerlingen van de basisschool, vertelt Luijten. “Tegen die tijd begint ook ons educatief programma weer.”