Afbeelding

GroenLinks Breda niet bang voor richtingenstrijd

Politiek

BREDA - GroenLinks Breda houdt morgen een referendum onder haar leden. De interne verkiezing is bedoeld om tot een nieuwe lijsttrekker te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De leden kunnen kiezen uit drie leden: Selçuk Akinci, Gert Jan Kleinpaste en Jos Koniuszek. Wieke Bonthuis hoopt op een Feest der Democratie: "Richtingenstrijd? Dat mag best!"

Is dit eigenlijk het eerste referendum van GroenLinks Breda?
"Het is de eerste keer dat we een besluitvormend referendum houden. Eerder hebben we wel een activerend referendum gehouden, dat advies is toen ook opgevolgd. Met dit referendum willen we ervoor zorgen dat GroenLinks-leden maximaal invloed kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Wie is het meest passend voor GroenLinks Breda? Wie past het beste bij de actualiteit? Wie is de beste kandidaat? Daar is waar het om gaat."

Is het wel verstandig om een interne verkiezing te houden, gezien de commotie rond de benoeming van wethouder Akinci?
"Ik zie die relatie helemaal niet, dat ging over heel iets anders. De leden hebben overigens later laten weten tevreden te zijn met de benoeming van de wethouder, ik koppel dat helemaal los van dit referendum."

Het referendum tussen Jolanda Sap en Tofik Dibi zorgde ook voor veel commotie binnen de partij...
"GroenLinks is een partij die altijd op zoek is naar openheid. Tussen Sap en Dibi is dat misschien te ver doorgeschoten, dat ging ook tussen de nummer 1 en 10. Aan de andere kant is het referendum in Amsterdam juist heel goed gegaan. Het kan heel waardevol zijn. Dat onze leden worden gehoord is gewoon het belangrijkste."

Bent u niet bang voor een richtingenstrijd?
"Dat mag best! Daar moet je ook niet bang voor zijn, dat is democratie en kan een prachtige bijdrage leveren aan het uiteindelijke verkiezingsprogramma."

Hoe zorg je voor eenheid nadat de winnaar bekend is geworden?
"Dat is iets dat steeds onder de aandacht is van mij en het bestuur van GroenLinks. Dat lukt heel aardig. Bijzonder aan onze partij is ook de themagroepen die bijna een adviserende rol hebben richting de fractieleden. Zo houdt een themagroep zich momenteel bezig met de structuurvisie."

Weet u al op wie u gaat stemmen?
"Nee, ik wil eerst het debat in alle onbevangenheid bekijken. Daarna volgt nog een briefing van het bestuur. Dat is geen advies, maar een weging. Welke kandidaat is goed waarin."

Kunt u van alle drie de kandidaten één goede eigenschap noemen?
"Leuke vraag! Selçuk Akinci is erg adrem in het politieke debat. Jos Koniuszek is erg goed in het verbinden van mensen. En Gert Jan Kleinpaste weet precies hoe het politieke ambacht in elkaar zit."