De eerste sportieve schermutselingen tijdens Outdoor Brabant 2011. foto Jorgen Janssens
De eerste sportieve schermutselingen tijdens Outdoor Brabant 2011. foto Jorgen Janssens

Breda drie weken bomvol evenementen

Cultuur evenementen

BREDA - De Bredase binnenstad is begonnen aan de eindsprint van het evenementenseizoen. Vanaf vrijdag zijn er in krap vier weken tijd elf kleine en grote evenemten in de binnenstad.

Maar eigenlijk begon de feestmaand natuurlijk al afgelopen weekend, met De Tranen van Can Cooth, USA Car Meeting, Roodharigendag en de eerste editie van de Ronde van Heusdenhout.

Woensdag begint in Breda het BUT Filmfestival én kunnen paardenliefhebbers hun hart ophalen bij Outdoor Brabant, dat eveneens tot en met zondag duurt. Vrijdag is er vooralsnog eenmalig een drijf-in-bioscoop in de Haven, gevolgd door een wakeboardwedstrijd op zondag. Daarna is het drie dagen muziek met op donderdag 12 september het HBO-Intro Feest waarmee het studiejaar officieel losgaat. Op 14 en 15 september is het Valkenberg wederom festivalterrein voor Breda Barst met onder meer Mister & Missisipi. Op zaterdag is het tevens Open Monumentendag.

Sportievelingen kunnen dat weekend hun hart ophalen met de Baronie Breda Classic. Deze wielerwedstrijd start bij het Rat Verleghstadion en eindigt op de Prinsenkade, zodat verdwaalde festivalgangers zich kunnen verbazen over voorbijrazende renners.

Cultureel vermaak met een K is er op 20, 21 en 22 september als in het Chassé Theater de jaarlijke Kulturele Amateur Manifestitie (KAM) wordt gehouden, waar Bredase amateurgezelschappen een voorproefje geven van wat zij dit seizoen te bieden hebben. Meer muzikaal vermaak dat weekend is afkomstig van de Samba-bands uit de regio die zich verzamelen voor Samba Breda, dat terug is na een jaar afwezigheid.

Het weekend van 21 en 22 september staat ook in het teken van waterpret. Op zaterdag is er eerst de Bredase Botenrace in de Haven, waarna de singels ‘s avonds worden verlicht door de met lampjes opgetuigde sloepen voor de Lichtsloepenparade. Op zondag ook gespetter in de Haven en de singels, maar dan zonder hulpmiddelen. Op die dag is de eerste openwater zwemwedstrijd in de singels: de Singelzwemtocht van SBC2000. En wie niet kan zwemmen, die kan deze zondag terecht op het parcours van de Tien van ‘t Aogje in Princenhage.

Afsluiter van de zomerse evenementen is op 6 oktober de Singelloop.