De selectie van NAC voor het seizoen 2013/2014. foto Peter Visser
De selectie van NAC voor het seizoen 2013/2014. foto Peter Visser

‘NAC heeft nu vooral behoefte aan rust’

NAC

STEENAKKER - Met het ontslag van Stefaan Eskes is NAC alweer toe aan haar 5e directeur in 3 jaar tijd. Aan NAC-kenners de vraag wat ze van de situatie vinden en hoe het nu verder moet.

Wat vind je er van?
Sjoerd van Fessem, voorzitter van de Clubraad van NAC “Het is een zwarte dag voor de club. Opnieuw. Het blijft rumoerig zo. Nu is het de directeur die weg moet, volgende week speelt er wel weer iets anders. Blijkbaar is het niet mogelijk om in Breda op een normale manier een voetbalclub te besturen.”

Ton van Haperen, financier, eigenaar van een skybox en voormalig lid van de Raad van Commissarissen: “Het is belangrijk dat er nu rust in de tent komt. Ik denk dat de commercieel directeur en de financieel directeur het moeten doen voor langere tijd. We hebben de laatste zeven jaar geloof ik zes of zeven directeurs gehad.”

Dennis van Bergen, NAC-watcher voor VI: “Dit is geen verrassing. Er was geen draagvlak meer voor Eskes binnen de club. Niet bij de Raad van Commissarissen, ook niet bij het College van Aandeelhouders. Dan weet je dat iemand een verloren strijd aan het voeren is.”

Wat moet er nu gebeuren?
Sjoerd van Fessem: “Vraag dat maar aan de mensen die Eskes hebben weggestuurd. We hebben rust nodig rond de club. De financiers snakken naar rust, de personeelsleden snakken naar rust. En nu snakken ook de supporters naar rust. Er staat nu ook niemand op die de club wel wil en kan leiden. Als je dat doet dan weet je dat je kop er binnen een jaar eraf is. Het bestuur moet zich nu eerst eens rustig gaan bezinnen.

Ton van Haperen: “De mensen in de Raad van Commissarissen moeten zich achter hun bol krabben. Eskes was gedoemd om te falen zonder Bredase ondersteuning.”
“Wat Eskes goed heeft gedaan, dat blijkt later. Eskes heeft zeker ook fouten gemaakt. Commerciële mensen ontslaan op het moment dat je moet scoren, da’s hetzelfde als dat je morgen tegen NEC speelt en je vandaag je spitsen verkoopt. Overigens heeft niets Eskens, maar Busselaar meer fout dan goed gedaan.”

Dennis van Bergen:
“Justin Goetzee, Jeffrey van Asch en Edwin Gerritsen zullen gedrieën de taken waarnemen. Ik verwacht dat Goetzee op korte termijn wordt aangesteld tot het eind van het seizoen. Wat er sowieso moet gebeuren is dat alle organen binnen NAC zich openlijk achter hem moeten scharen. Pas dan is er een basis om verder te gaan. Het belangrijkste is dat er rust komt, dat was er onder Eskes nooit gekomen.”

Wilt u het niet doen?
Sjoerd van Fessem: “Kan ik dat dan? In het huidige klimaat valt deze club helemaal niet te besturen. Ik heb de kandidaten in ieder geval niet in mijn visitekaartbakje zitten.”

Ton van Haperen: “Ha ha. Ik ga dat niet doen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Het moet iemand uit het Bredase bedrijfsleven zijn, die ook de tijd en vertrouwen krijgt. Het is jammer om te constateren dat ik en Ronald Clayden destijds gelijk hadden: namelijk dat er meer bezuinigd had moeten worden. De RvC moet nu kijken hoe de club meer een Bredaas gezicht kan krijgen. Want dat is er totaal niet. ”