Onder meer wethouder Selcuk Akinci ondertekende de vernieuwde verbintenis tussen de Oranjesteden. foto J. Hendriks
Onder meer wethouder Selcuk Akinci ondertekende de vernieuwde verbintenis tussen de Oranjesteden. foto J. Hendriks

Breda trekker in hernieuwd verband Oranje-steden

Cultuur

BREDA - De Stichting Breda Nassaustad gaat een voortrekkersrol nemen in een hernieuwd verband van Oranjesteden, waar ook Breda deel van uit maakt. De verbintenis met de geschiedenis van de Oranjes moet op die manier het toerisme een impuls geven.

Het bestaande verband - de Unie van Oranjesteden - omvat nu vier plaatsen, maar moet in het komende jaar groeien naar tien en uiteindelijk zo’n veertig steden, aldus Jos Horsten. De oud-directeur van de VVV Breda is nauw betrokken met het project.

De nieuwe samenwerking krijgt de titel European Cities of Orange and Nassau, zo hebben de bestaande leden van de Unie van Oranjesteden (Breda, Diest, Dillenburg en Orange) afgelopen weekend in Dillenburg bekendgemaakt. Daar vierden de steden hun 50-jarig bestaan en werd het toen getekende vriendschapsverdrag herbevestigd.

De steden zouden moeten gaan samenwerken op toeristisch, economische en cultureel gebied. Europese subsidies zouden het vernieuwde project een vliegende start moeten geven, zo hoopt Jos Horsten. “Het moet leiden tot meer profilering, uitwisseling van ideeën en steun geven aan elkaars initiatieven”, aldus Horsten. Dat past prima in de Europese doelstellingen.

Horsten ziet alleen onder de deelnemende steden en nieuwe steden een enorme potentie. “Als het slaagt is het een extra instrument voor citymarketing en kan het een toerisme aantrekken”, zo weet de oud-directeur van de VVV in Breda.

Er zijn tientallen steden die een band hebben met de Nassau’s, zo stelt Horsten. Dat betekent niet dat die zich allemaal kunnen aansluiten. “De band moet niet alleen historisch zijn, maar ook traceerbaar zijn in de huidige stad, zoals in Breda onder meer met de Grote Kerk.” Horsten noemt in Nederland onder meer Leeuwarden en Delft, die zich zouden kunnen aansluiten.