Afbeelding

‘Wat is visie achter verhuizing Huis voor Beeldcultuur?’

Politiek

BREDA - De PvdA vraagt zich af wat de visie is achter de verhuizing van het Huis voor Beeldcultuur naar MOTI. “Het oorspronkelijk concept van het Huis voor Beeldcultuur wordt helemaal losgelaten”, zo denkt Arend Hardorff van de partij.

Twee jaar geleden werd besloten dat de festivalorganisaties van onder meer Breda Photo en het Graphic Designfestival onder een dak zouden komen, zo stelt Hardorff. “Met het idee dat ze elkaar zouden versterken.”

Hardorff vreest het lot van het pand, nu de overkoepelende organisatie heeft aangekondigd in te trekken bij MOTI. “Dat zou nadrukkelijk een publieksfunctie moeten krijgen, en er is toen ook voor tonnen geïnvesteerd in opknappen van het pand. Is dat nu voor niks geweest?”

Het raadslid vraagt zich af of wethouder Selcuk Akinci (GroenLinks), dit kan uitleggen. “En waarom de directeur van een gesubsidieerde instelling dit nieuws naar buiten moet brengen en niet de wethouder onder wiens verantwoordelijkheid het valt?”

Overigens denkt Hardorff dat het vanuit MOTI goed te verklaren is. “Cynisch zou je kunnen stellen dat het Huis voor Beeldcultuur moet gaan compenseren voor wat MOTI al een paar jaar niet lukt; de belofte van draagvlak in de stad en ambities op het gebied van cultuureducatie waarmaken.”

De vragen worden dinsdagavond behandeld tijdens het vragenhalfuurtje van de commissie Maatschappij.