Bredanaar Justin Goetzee. Beeld YouTube
Bredanaar Justin Goetzee. Beeld YouTube

Goetzee: 'We moeten het vertrouwen weer winnen'

NAC

STEENAKKER - Justin Goetzee is deze week officieel benoemd als interim-directeur bij NAC. Aan hem de uitdaging de Parel van het Zuiden weer commercieel op de rit te krijgen en de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hoe hij dat gaat doen vertelt hij aan BredaVandaag.nl. 'We moeten de boer op en mensen weer aan ons binden om wie wij zijn.'

- Gefeliciteerd met je benoeming. Wat dacht je toen de vraag kwam?
"Ik had in mijn achterhoofd wel rekening gehouden met het feit dat de vraag zou komen. Ik had voor mezelf ook al vastgesteld dat het laf zou zijn om te bedanken voor de functie. Feit is wel dat we de verwachtingspatronen moeten managen, want het is een hele moeilijke periode om nu bij NAC aan het roer te komen. We hebben de hulp van buitenaf keihard nodig om onze geplande koers te kunnen blijven varen."

- Je bent aangesteld als commerciële man en nu een paar maanden bezig. Wat is je eerste indruk van de markt en de positie van NAC?er
"Het is een moeilijke markt, die zeker te kampen heeft met de recessie. Hiernaast is het zo dat we nog steeds in het proces zitten om de commerciële afdeling op volle sterkte te laten draaien. Hiertoe hebben we recentelijk weer een aantal lokale commerciële krachten binnengehaald met een goed netwerk in Breda en omstreken. We moeten zo langzaamaan het vertrouwen van de mensen weer winnen en er zorg voor dragen dat de sfeer rondom NAC positief wordt beïnvloed."
"Recentelijk zijn er partners aangehaakt die ook met dezelfde boodschap zijn binnengekomen, waaronder nieuwe Unithouder House of Pertijs. De schouders eronder. House of Pertijs heeft zich zelf samen met rugsponsor Goodmorning ook opgegeven voor de wedstrijd van mooiste skybox van Nederland om uit te dragen hoe trots zij op het partnership zijn. House of Pertijs richt bijvoorbeeld in het stadion een echte Goldbar in."

- NAC haalt de geplande omzet uit sponsoring niet, zo gaf Eskes kort voor zijn vertrek al aan. Waar zie jij kansen om dit bij te sturen en wat moet daarvoor gebeuren?
"We moeten terug naar de kern van wat NAC is en vooral bij veel mensen op bezoek. Noem het een charme-offensief. Er zijn hier het afgelopen jaar zoveel pijndossiers van tafel geveegd, dat we nu ook in staat worden gesteld om juist dat te doen. En uiteindelijk is het voor de mensen in en om Breda niet moeilijk: zij willen in een goede sfeer een leuk potje voetbal kijken met gelijkgestemden. Maar dan moeten ze wel het gevoel hebben dat ze er samen inzitten met de club."

- Eskes belandde in een organisatie in verwarring waar behoefte aan structuur en duidelijkheid was, waardoor hij veel naar binnen gericht bezig was. Klaarblijkelijk is er de roep om meer naar buiten te treden. Herken je dat? En ga je dat ook doen? En hoe?
"Ja, dat herken ik heel duidelijk. Ik neem wel mijn petje af voor wat Stefaan hier allemaal heeft gedaan. Hij was inderdaad intern gericht en had er geen behoefte aan om bij elk succesje de loftrompet af te steken, waardoor hij in de perceptie van veel Bredanaars niet de credits krijgt die hij verdient. Zijn voorwerk heeft het voor ons nu mogelijk gemaakt om de slag te maken naar een meer externe benadering. We moeten de boer op en mensen weer aan ons binden om wie wij zijn."

- Welke opdracht heb je meegekregen van de Raad van Commissarissen en het College van Aandeelhouders? En welke opdracht heb je jezelf gegeven?
"De opdracht is duidelijk, de lopende zaken op directieniveau oppakken, zonder de focus op commercie te verliezen."

- Hoe belangrijk is sportief succes voor het behalen van commerciële doelen?
"Je ontkomt er niet aan dat de sportieve prestaties van invloed zijn op wat je doet. Dit laat de geschiedenis van de club ook zien. Win je, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar verlies je, dan gaan alle colonnes rondom de voetbalclub zich roeren en wordt het lastiger werken. Dat is aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant ook wel de charme van de club."

- Tot slot: Wat is jouw boodschap aan iedereen die van NAC houdt en iets van de club vindt?
"Zoek elkaar op, zet de neuzen dezelfde kant op en met z'n allen zorgen we ervoor dat NAC weer de club wordt waar we allemaal trots op zijn!"