Afbeelding

Ontdekking Breda's Museum is oudste stadsgezicht

Cultuur

BREDA - Het Breda’s Museum heeft zich verzekerd van wat het noemt de grootste en belangrijkste cultuurhistorische vondst sinds vele jaren: het oudste stadsgezicht in de Nederlandse kunst.

Het werk, met de titel Christus en de Samaritaanse vrouw bij de stad Breda, is een geschilderd panorama van Breda uit het begin van de 16e eeuw. Vanaf 12 september kan iedereen het bewonderen. Donderdagmiddag om 16.00 uur wordt het officieel onthuld.

De ontdekking bereikte Breda’s Museum al in augustus 2012 dankzij een tip van het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie. Dit jaar kocht de Vereniging Vrienden van Breda’s Museum het werk aan. Voor deze aankoop kreeg de Vereniging Vrienden van Breda’s Museum subsidies van de Vereniging Rembrandt (BankGiro Loterij Aankoopfonds), de provincie Noord-Brabant en de Mastboom-Brosens Stichting.

Origineel drieluik
Het stadsgezicht betreft een fragment van een middenpaneel van een voormalig drieluik. Het toont een gedetailleerd en ook realistisch vergezicht op de stad Breda. Dankzij de nauwkeurigheid waarmee de middeleeuwse stadsmuren, de Grote Kerk en bijvoorbeeld ook het kasteel van Breda zijn afgebeeld, is het schilderij ongekend nauwkeurig te dateren: tussen 1518 en 1520. In die jaren staat Breda op de drempel van de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd en midden in de periode dat de Nassaus, voorvaders van ons koningshuis, de stad op een hoger plan brachten.

Bijbelverhaal
Breda figureert in een voorstelling van het bijbelverhaal Christus en de Samaritaanse vrouw. Dit deel van het schilderij is in een ver verleden grotendeels verloren gegaan. Er zijn echter voldoende aanknopingspunten om te kunnen veronderstellen dat het voormalige drieluik een rol speelde in de verering van het Heilig Kruisreliek in de Grote Kerk van Breda. Het schilderij is door een of meer anonieme kunstenaars in een atelier in Antwerpen gemaakt, mogelijk in opdracht van de kerkmeesters.

Puzzel
Sinds 15 augustus puzzelen honderden deelnemers op internet mee aan de ontdekking van deze aanwinst. Op 12 september wordt de aanwinst in een tentoonstelling in Breda’s Museum gezamenlijk onthuld door wethouder cultuur Breda Selçuk Akinci, gedeputeerde cultuur van de provincie Noord-Brabant, mevrouw Brigite van Haaften en de directeur van de Vereniging Rembrandt mevrouw Fusien Bijl de Vroe. Op 14 en 15 september, het weekend van Open Monumentendag, kan iedereen dé aanwinst van Breda gratis komen bekijken.

Boek over werk
Vanwege het unieke karakter van het kunstwerk heeft het museum samen met medewerkers van het Stadsarchief en het Team Erfgoed van de gemeente Breda een rijk gedocumenteerd boek over de aanwinst gemaakt. Behalve een uitgebreide kunsthistorische beschouwing komen hierin tal van historische en topografische bijzonderheden aan bod. Het boekje is voor € 5,- te koop bij het museum.