Enorme drukte en veel gezelligheid bij HBO-Introfestival in Breda. foto Susan Docters/Punt
Enorme drukte en veel gezelligheid bij HBO-Introfestival in Breda. foto Susan Docters/Punt

Politieke jongeren: Evenementen ook in kleine uurtjes

Politiek

BREDA - Evenementen als Dancetour, HBO Intro, Breda Barst en Breda Live zouden ‘s avonds langer moeten mogen doorgaan dan nu het geval is. Dat stellen de politieke jongerenorganisaties CDJA, DWARS, Jonge Democraten, Jonge Socialisten en JOVD.

Zij verwerpen het beleid om evenementen in Breda slechts tot elf uur ‘s avonds te laten duren. Via moties in de plaatselijke partijprogramma’s willen de jongeren dit voor de verkiezingen op de agenda krijgen. “Daar zijn we nu mee bezig”, vertelt Patrick Smans van de Jonge Democraten.

De jongeren pleiten er dan ook voor om een tiental evenementen per jaar een vergunning te bieden tot na elf uur. Nu krijgt volgens de jongeren alleen het Breda Jazz Festival een ontheffing tot één uur. In een toelichting noemen ze het een voorrecht om zo dicht bij het culturele leven te mogen wonen. “Evenementen als de HBO intro, Dancetour, Breda Barst en Breda Live bieden een cultureel programma voor jong en oud. Daarvoor moet ruimte geboden worden.”

De Bredase jongeren vinden de maatregel om evenementen om elf uur te laten eindigen niet meer van deze tijd. “Het beleid om vroegtijdig evenementen te beëindigen komt voort uit onvrede van burgers die in de buurt van evenemententerreinen wonen”, stellen de jongeren. “Ervoor kiezen om vlakbij evenemententerreinen of de binnenstad te wonen is inherent aan het risico van incidentele geluidsoverlast”, aldus de politieke jongerenbewegingen.

“Breda heeft baat bij jongeren die op het bruisende uitgaansleven afkomen. Door deze aantrekkingskracht zullen jongeren zich eerder in Breda vestigen, waar de stad op lange termijn ook in economisch en sociaal opzicht van profiteert. Deze bepalende factor moet derhalve gestimuleerd worden”, aldus de Bredase jongeren.

De politieke jongeren vinden dat het bieden van ruimte aan evenementen als deze bijdraagt aan het behouden van een jonge, levendige stad met een cultureel hoogwaardig programma.