De fietstunnel bij het Emerpad wordt een monument voor Ramon Dekkers. foto Freek de Swart
De fietstunnel bij het Emerpad wordt een monument voor Ramon Dekkers. foto Freek de Swart

Broertje Nick herdenkt Ramon Dekkers op eigen manier

Algemeen

BREDA - De frescos in de fietstunnel te eren van Ramon Dekkers zijn bijna af. De plek waar de kickboxlegende eerder dit jaar plotseling kwam te overlijden begint langzaam de vormen aan te nemen van een heus bedevaartsoord. Zijn broer Nick Hemmers heeft er weinig mee: "Ik ga liever naar en plek waar hij vrolijk was."

Eigenlijk staat de training op het punt van beginnen, maar voor een paar vragen over zijn legendarische broer maakt Nick Hemmers nog snel even wat tijd vrij. "Ik vind het persoonlijk helemaal niks. Een ongure plek, dat is het", zegt Nick nuchter op de vraag wat hij van het fietstunneltje vindt. Hij gaat er alleen bij hoge uitzondering naar toe en dan altijd samen met zijn andere broer. De dag dat Ramon Dekkers 44 jaar had moeten worden was zo'n uitzondering. Hij rouwt liever in kleine kring of alleen, dan met allemaal mensen om zich heen. Zo legt Nick Hemmers uit.

Niet dat hij de muurschilderingen een slecht idee vindt van de halfzus van Ramon. Integendeel De geschilderde symbolen passen precies bij het leven van Ramon. De mediterende budha als symbool voor Thailand. En 'the diamond' zoals de Bredanaar ook wel werd genoemd. "Zo was mijn broer namelijk ook; Hard en puur," zegt Nick. Het is meer dat hij zijn broer liever herdenkt op plekken gevuld met mooie momenten: "De plaats waar hij ging vissen betekent voor mij veel meer, maar ik ga niet zeggen waar dat is."

Nick Hemmers vindt het ook niet nodig om nu nog een standbeeld voor de grootste Nederlandse kickbokser ooit op te tuigen: "Dat hadden ze dan veel eerder moeten doen, toen hij nog leefde." Hij vindt het schandalig hoe weinig respect de achtvoudig wereldkampioen kickboksen in Nederland heeft gekregen. "In het buitenland wordt hij vergeleken met Mohamed Ali, maar hier in Nederland zien mensen liever alleen voetballers blijkbaar," besluit Nick. De training gaat beginnen.