Een nieuwe editie van Breda Barst. Foto: Janet Olde Wolbers.
Een nieuwe editie van Breda Barst. Foto: Janet Olde Wolbers.

Breda Barst maakt van Valkenberg muziekdorp

Cultuur

BREDA - Het altijd vrij toegankelijke Valkenberg is twee dagen per jaar een dorp binnen de stad: tijdens muziekfestival Breda Barst. Dit weekend was het muziekdorp weer het domein van hiphoppers, beatlovers en rockers. Gerund door de vrijwillige ‘gemeenteraad’ van 150 man/vrouw sterk.

Terwijl de eerste bandjes zondagmiddag hun muziek door het park laten schallen, zijn de vrijwilligers al weer uren zoet. Artiesten opvangen, podia in gereedheid brengen, afval afvoeren. Eigenlijk begint dat werk al op woensdag, als de eerste werkzaamheden voor het tweedaagse festival beginnen. Of eigenlijk natuurlijk al veel eerder, als de kerngroep artiesten boekt, vuistdikke vergunningen regelt en de vrijwilligers taken toebedeelt.

Waar de argeloze bezoeker zich alleen hoeft te bekommeren om welke band, welk drankje en welk hapje, bekommert de organisatie zich om alles dat dat mogelijk maakt. Twaalf vrijwilligers van het rode kruis wandelen rond en bemannen de centrale post, vrijwilligers van het festival zorgen voor de bonnenverkoop.

In twee dagen tijd worden die bonnen omgezet in hapjes en drankjes, en in afval. Bijvoorbeeld drie kuub aan geperst plastic. Het festival zet dit jaar alle verbruik van materiaal en stroom op een rij voor een nulmeting. “We willen zo duurzaam mogelijk zijn”, vertelt Joost Kruiswijk. Vandaar dat de organisatie kijkt waar ook de komende jaren duurzamer gewerkt kan worden.

En dan de muziek. Breda Barst heeft ook dit jaar weer een fijn gevoel voor nieuwe bandjes getoond, verdeeld over de verschillende 'wijken'. Snoeiharde rock in de Spaanse kraag, hiphop op het Kasteelplein, beats bij Suikerbeat, akoestisch bij Breda Boost.

The Boxer Rebellion zorgt zaterdagavond voor een volle bak tot het laatst, niet in het minst omdat het bandje toevallig met Diamonds in de hitlijsten staat. Net even dat extraatje dat je als organisatie nodig hebt om de twijfelaars over de streep te trekken op een dag waarop de nazomer maar niet wil doorbreken.

Maar eigenlijk is afreizen naar Breda Barst zonder muzikaal risico. Met de twee grote podia en de vernieuwde hiphopstage op het Kasteelplein, samen met BoogieDown, is er voor iedereen altijd wel wat te luisteren. Nog even wat namen: Bettie Serveert, Fresku, Trip to Dover, Nimmo Brothers, Drive Like Maria.

En al kwam het bezoek zaterdag wat langzamer op gang doordat de buienradarturers zich lieten misleiden, en was de zondagavond wat nat, Breda Barst kan terugkijken op een mooie achttiende verjaardag. Op naar de negentiende als volwassen festival dat helemaal thuis is in het park als tweedaags muziekdorp binnen de stad.