Rein Welschen.
Rein Welschen.

Bekende Bredase oud-politicus Rein Welschen overleden

Politiek

EINDHOVEN/BREDA - In zijn woonplaats Breda is dinsdag Rein Welschen overleden. Welschen (1941), was burgemeester van Eindhoven van 1992 tot 2003. Dat maakte de gemeente Eindhoven dinsdagavond bekend. Ook was hij onder meer wethouder (Breda), gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant.

"Hij overrompelde mensen met zijn scherpe politieke analyse, zijn vermogen om voor de lange termijn bestuurlijke visie te paren aan goede plannen en die te realiseren", zo blikt de gemeente Eindhoven op hem terug.
In die stad kwam hij op voor de belangen van de bevolking toen Philips en Daf Trucks vele banen schrapten of zich terugtrokken uit de stad. "Met een niet aflatend enthousiasme legde hij daarmee – samen met anderen – de basis voor een economisch gezonde stad en regio. Hij stond aan de wieg van Brainport."

Bij zijn afscheid benoemde de gemeenteraad van Eindhoven hem tot Ereburger van de stad Eindhoven. Welschen en zijn echtgenote Anneke van Alphen zijn na zijn pensionering nog geruime tijd in Eindhoven blijven wonen. Toen zijn ziekte zich openbaarde verhuisden zij naar Breda om dichter bij de kinderen te gaan wonen.

"De wijze waarop hij collega’s in onze organisatie en vele andere lotgenoten benaderde toen zij ook ernstig ziek waren, heeft ons stil gemaakt. Wij herinneren ons de heer Welschen als een scherp analyticus, doortastend bestuurder, een gedreven, kundig en aimabel mens."

Het afscheid van Rein Welschen vindt – in besloten kring – plaats op zaterdag 21 september in Breda.