Konijnen op het veld bij NAC - AZ, foto: Peter Visser.
Konijnen op het veld bij NAC - AZ, foto: Peter Visser.

‘Clint-konijnen’ wilden zwakte beveiliging NAC aantonen

NAC

BREDA - De twee ‘konijnen’ die zondag kort voor de wedstrijd een ‘ereronde’ maakten langs het veld bij de wedstrijd NAC-AZ wilden aantonen dat het simpel is de beveiliging te omzeilen. Dat zegt Kurt Aerts, een van beide nepmascottes, afkomstig van de site Clint.be.

“Wij wilden laten zien hoe simpel het is om binnen te geraken”, aldus Aerts. “Bij de allereerste ingang kwamen we binnen door te zeggen dat we namens een uitzendbureau kwamen voor promotiewerk.”

Verkleed in dierenpak - ‘overigens geen konijn, maar een muis’ - klopten de mannen aan bij het Rat Verleghstadion. “Bij de eerste toegang werden we toegelaten, zoals ook in ons filmpje te zien is. We zijn ook niet gefouilleerd.” Eenmaal binnen vroegen beide muizen de weg. “En op die manier zijn we bij het veld gekomen, afgezet door een beveiligingsbeambte”, vertelt Aerts.

NAC stelt maandagmorgen meteen kritisch naar de eigen organisatie rond de wedstrijd te hebben gekeken. “We hebben het er uitvoerig over gehad. Uiteraard moet je je zelf ook kritisch de spiegel voorhouden en dat hebben we gedaan”, vertelt woordvoerder Perry Hendriks. “We hebben gekeken wat hier is gebeurd en of ze eventueel met kaarten binnen zijn gekomen.”

De club liet zondag al weten dit hoog op te nemen. Maandag herhaalde de woordvoerder dat NAC dit via een civiele procedure bij de rechter te willen aankaarten. “Overal staat duidelijk dat je het veld niet mag betreden en dat daar een boete van tienduizend euro op staat.”

Aerts zou dat betreuren. “In België hebben we dit enkele jaren geleden drie keer gedaan en vorig weekend drongen we zo binnen bij de match tussen KV Oostende en Standard Luik. Het bestuur van Oostende heeft ons gefeliciteerd met onze actie en heeft vervolgens hun eigen veiligheidsorganisatie gaan bekijken. Wij hopen dat ook NAC inziet dat wij een weliswaar ludieke, maar wel relevante actie ondernamen. Wij hadden geen kwaad in de zin. Maar het blijkt verdomd simpel te zijn om ongecontroleerd, zonder enige vorm van fouillering, een vol stadion binnen te dringen en daar te doen waar je zin in hebt. Een uniformpje en een grote mond volstaan.”

De muizen hebben nog geen contact gehad met het Rat Verleghstadion, zo laat Aerts weten. NAC staat open voor een gesprek. “Ze mogen altijd bellen, het is in elk geval een blijk van goede wil. Dat dit geen prettig gesprek gaat worden, dat zal duidelijk zijn.”

(update 20:08, extra citaat)