Afbeelding

Eén politieke peiling, negen politieke meningen

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Deze site publiceerde woensdag de eerste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Er waren dalers, stijgers en zittenblijvers te melden. We peilden de reacties van de verschillende Bredase partijen op de eerste peiling in Breda.

Peter Elbertse, lijsttrekker CDA: "Ik vind de uitslag verassend en ben er natuurlijk heel blij mee. We zijn goed onderweg, net begonnen en nu al aan de top. Ik denk niet dat we te vroeg pieken, want die piek gaat nog veel hoger liggen."

Patrick Ernst, lijsttrekker VVD: "Ik hoop niet dat dit de echte uitslag is want dat zou echt beroerd zijn. Gelukkig hebben we nog een half jaar waarin we er nog helemaal voor kunnen gaan. Ik denk dat we hebben laten zien dat met de VVD de stad in goede handen is."

Miriam Haagh, lijsttrekker PvdA: "Ik ben vorige week als lijsttrekker benoemd en we hebben nog een half jaar tot aan de verkiezingen. We zullen tot die tijd laten zien waarom de PvdA in Breda nodig is als grote partij. Het is aan ons om te laten zien waar we het verschil kunnen maken. We gaan met passie strijden voor Breda!"

Patrick van Lunteren, lijstrekker SP:"Goed dat BredaVandaag actief de verkiezingsstrijd gaat verslaan. Wij betwijfelen in dit geval de gehanteerde methodiek. Opkomst, is opkomst. Die kun je niet corrigeren naar het verleden toe. Daar zal toch 19 maart 2014 ook geen correctie op plaats vinden. Blijkbaar zijn onze stemmers actiever dan anderen. Wij kijken met vertrouwen uit naar de verkiezingen."

Selçuk Akinci, kandidaat-lijsttrekker GroenLinks:"Drie zetels is een hele mooie uitgangspositie, maar we strijden natuurlijk voor meer. Het is belangrijk dat er een goede GroenLinkse vertegenwoordiging in de raad komt om zo ook het groene en duurzame thema op de kaart te houden."

Paul de Beer, lijsttrekker D66:"We zijn druk bezig met het samenstellen van het verkiezingsprogramma voor het komende jaar. We hebben als doel om minimaal het huidige aantal zetels te houden en het liefst nog iets te groeien. Als de peiling uitwijst dat dit gaat lukken dan ben ik daar blij mee."

John Stubenitsky, lijsttrekker Leefbaar Breda:"Ik heb kennelijk toch mijn best gedaan de afgelopen jaren. Ik zie in deze peiling het vertrouwen van de inwoners in mij. Ik hoop dat de verkiezingscampagne net zo collegiaal verloopt als de vorige keer, daarom hebben we zo'n fijne raad."

Bernie van den Berg, lijsttrekker Breda '97:"Peilingen moet je altijd met een korreltje zout nemen, maar ik zie wel dat we met 50% gegroeid zijn. Als deze trend zich doorzet tot aan de verkiezingen in 2014 vind ik dat natuurlijk prima."

Yvonne de Heer-Seveke, lijsttrekker Trots Breda:"CDA, ik vind het fijn voor ze, maar zijn de lezers van BredaVandaag wel representatief voor de stad? Ik weet dat in bepaalde wijken BredaVandaag niet wordt gelezen. Twee zetels voor Trots is wel een goed begin."