Afbeelding

Bredase GSM-bende dwingt jongeren tot aankoop telefoon

Politie

BREDA/ETTEN-LEUR - Een bende van zes personen heeft in de eerste acht maanden van dit jaar tenminste acht jongeren in onder meer Breda gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten. Na aankoop van het toestel, werd dit onder bedreiging afgenomen door de bende. De zes mannen in de leeftijd van 18 tot 33 jaar, afkomstig uit Etten-Leur, Breda en Rotterdam, worden verdacht van mensenhandel.

De hoofdverdachte, een 33-jarige man uit Etten-Leur, en een 18-jarige medeverdachte uit Breda zitten sinds eind augustus vast. Eén van de twee verdachten die eerder deze week werd aangehouden is donderdag voorgeleid en blijft langer vast zitten. Het gaat om een 19-jarige man uit Ulvenhout. De tweede verdachte, een 18-jarige Bredanaar, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant ziet in de werkwijze van deze verdachten een vorm van mensenhandel. De verdachten zouden door middel van dwang de slachtoffers hebben uitgebuit om daar zelf financieel voordeel uit te halen.

De politie kwam de verdachten op het spoor na aangiften van enkele slachtoffers. De mannen zouden tussen januari en augustus 2013, ten minste acht slachtoffers hebben gedwongen een telefoonabonnement af te sluiten. De jongeren werden eerst onder druk gezet en geïntimideerd waarop één van de verdachten mee de winkel inging om er op toe te zien dat het slachtoffer abonnementen afsloot. Er zou onder andere ook met wapens zijn gedreigd. De gloednieuwe telefoons moesten na het afsluiten worden ingeleverd bij verdachten. Dat nog meer slachtoffers zijn gemaakt, wordt niet uitgesloten. Deze mensen hebben zich echter nog niet gemeld bij de politie.