Afbeelding

Structuurvisie Breda 2030 ondanks kritiek aangenomen

Politiek

BREDA - De structuurvisie 2030 is donderdagavond vastgesteld door de gemeenteraad. De meeste partijen spraken hun trots en waardering uit voor het 136 pagina’s tellende document waarin de toekomstvisie van Breda op een breed scala aan onderwerpen wordt besproken.

Toch was niet iedereen tevreden. In totaal zijn er vijftien moties en/of amendementen ingediend om wijzigingen aan te brengen in het voorstel. Acht daarvan werden aangenomen door de raad. Te weinig, volgens bijvoorbeeld John Stubenitsky (Leefbaar Breda), die vond dat de visie ‘inhoudelijk weinig voorstelde’.

Dat vond ook Patrick van Lunteren (SP), die de visie ‘onrealistisch en afgeraffeld’ noemde. Voor hem waren de verbeteringen te weinig om de door hen geuite kritiek teniet te doen. In zijn ogen is de structuurvisie ‘er onder grote druk in te korte tijd doorheen gestampt’. De SP-motie om een onafhankelijk accountant alle bouwprojecten extra te controleren werd verworpen, evenals de vraag om de milieuvisie te verplaatsen naar beleidsnota’s en de huidige regels van kracht te laten blijven totdat deze worden herzien.

De PvdA toonde zich in eerste instantie tevreden over het proces, maar vond het eindresultaat ‘teleurstellend en een gemiste kans’. “In de structuurvisie ontbreekt essentiëlele bouwsteen die de stad maakt tot wat zij is: de burgers”, stelde Sanne Bijlsma. Volgens de PvdA heeft de visie veel te weinig aandacht voor de factoren Zorg en Wonen.

Kritiek en zorg was er ook over het project Achter De Lange Stallen. Dit wordt in een later debat, dat in oktober plaatsvindt, besproken. Zo wilde het CDA, dat zich achter de structuurvisie schaarde, van het college horen dat de uitkomst van dat debat bepalend zou zijn voor wat er op het Molsterrein gaat gebeuren. “En niet dat wat in de structuurvisie staat.” Die garantie kregen ze.

GroenLinks vreest ervoor dat ‘de compacte stad’ niet compact blijft door het bebouwen van de Woonakker. Toch sprak Sietze Schokker vooral lof en dank uit. “GroenLinks is blij met de trendbreuk die de visie biedt en trots op de samenwerking”, prees Schokker.