De actie 'Redt het Breda's Museum' werd donderdagavond goed bezocht. foto Jorgen Janssens
De actie 'Redt het Breda's Museum' werd donderdagavond goed bezocht. foto Jorgen Janssens

Fusie Breda's en Noordbrabants Museum uitgesteld

Cultuur

BREDA - De vervlechting tussen tussen het Breda's Museum en het Noordbrabants Museum die 1 januari 2014 zou moeten plaatsvinden is uitgesteld. Zowel de directie als de Raad van Toezicht van het Noord Brabants Museum vinden de samenwerking een te grote sprong in het diepe en willen nu graag een overgangsjaar.

De samenwerking tussen de twee musea zou betekenen dat het onderhoud en beheer van de collectie van het Breda's Museum voortaan onder de verantwoordelijkheid van het Noordbrabants Museum zou vallen. De Bredase identiteit van het Breda's Museum zou worden gewaarborgd via een stichting.

De gemeente is al langer bezig om het museum onder te brengen bij een andere partij. Zo werd er eerder gesproken over een mogelijke samenwerking met MOTI. Reden hiervoor is een door de gemeenteraad gewenste bezuiniging van 1.5 miljoen euro op het museum.

Het plan is nu om de overdracht van het museum in fases te doen. Een eerste stap is de banden die het museum nu nog heeft met de gemeente Breda door te knippen. Deze stap moet ervoor zorgen dat de het museum zelfstandig kan worden. De gemeente zegt dat er al een bedrijfsplan ligt met een sluitende begroting. Deze verzelfstandig zal wel leiden tot een 'noodzakelijke personeelsformatie.'

In een tweede stap zal de directeur van het Noordbrabants Museum door het Bredase museum worden ingehuurd als adviseur. Dit zal gebeuren op 1 januari 2014, het inmiddels zelfstandige Breda's Museum en het Noordbrabantse Museum zullen dan ook een intentieverklaring tekenenen over samenwerking en vervlechting in de toekomst.