Afbeelding

'Vandalen en omkoper' willen naam gezuiverd zien

Algemeen

BREDA - Het zal je maar gebeuren, na een gezellig avondje stappen door de politie van je bed worden gelicht op verdenking van vandalisme. Het overkwam Michiel R. en Mark. G. Het leverden de jongens niet alleen een slapeloze nacht op, ze werden ook beschuldigd in de media. De twee twintigers willen nu hun naam gezuiverd zien. "Ik word erop aangesproken in de stad!"

De twee willen niet met hun achternaam worden genoemd. Niet dat ze anoniem willen blijven, maar potentiƫle werkgevers gebruiken Google ook. In een koffiebar achter het gemeentehuis vertellen ze openhartig over wat er in hun ogen die nacht is gebeurd. Nee, ze hebben geen plantenbakken en auto's gemold. En de poging tot omkoping moet gezien worden als een dronkenmanspraat.

Stapavond
"Het was een normale donderdagse stapavond, zoals we wel vaker doen na de training", zegt Mark. Een avond die vroeg in de ochtend eindigde met een wandeling naar huis. Hun verbazing was dan ook groot toen om half vier de politie ineens voor de deur stond. "Ze zeiden dat een getuige had gezien dat er vier jongens mijn huis waren binnengevlucht die dingen hadden gesloopt, maar dat is onmogelijk." legt Mark uit. Er waren op dat moment wel vier mensen aanwezig in het studentenhuis, maar die waren niet allemaal wezen stappen. Floriaan W. lag al uren op bed omdat hij de volgende dag vroeg moest werken. Paul B. was eerder bij het huis aangekomen dan Mark en Michiel.

Mark weigerde de politie binnen te laten en geeft toe dat hij de agenten heeft uitgedaagd. "Ik heb toen inderdaad gevraagd of ze soms geld van me moesten, we hadden er gewoon echt niks mee te maken. Achteraf heeft dat averechts gewerkt, het was dom", geeft Mark toe, al zegt hij dat de politie zich ook heel agressief opstelde.

Agressie die Michiel ook heeft ervaren. De agenten kwamen even later toch het huis binnen via een machtiging tot binnentreden. "Ze wilde toen mijn ID zien, maar toen ik mijn hand in mijn broekzak stopte was het meteen van laat je handen zien!" Alle vier de jongens werden meegenomen onder wie Floriaan die naar verluidt op dat moment al uren aan het slapen was.

Bureau
De jongens zaten uiteindelijk van half vijf 's ochtends tot drie uur 's vast op het bureau. Tot op de dag van vandaag weten ze niet of ze nog officieel verdachten zijn. "Ik kan de politie sinds dat incident niet meer serieus nemen." zegt Michiel. Mark vertelt dat hij sindsdien al een paar keer in de stad is aangesproken door mensen in de buurt over het voorval. Volgens hem is het studentenhuis niet geliefd in de buurt, maar hebben ze geen vijanden.

De jongens willen nu excuses van de politie. Floriaan kwam door het incident te laat op zijn werk zonder dat hij dat kon doorgeven. Paul miste en pokertoernooi in Scheveningen. En Mark moest zelfs een paar familieleden overtuigen dat hij er niks mee te maken had. "Het blijft aan je hangen en dat is gewoon onterecht." De jongens bezinnen zich nog op mogelijke juridische stappen.

Reactie politie
De politie gaf de volgende verklaring over de zaak: "De zaak tegen de vier verdachten is in overleg met de OVJ geseponeerd. Gezien het ontbreken van wettig bewijs en het feit dat de benadeelden van de mogelijk vernielde auto's geen aangifte hebben gedaan."

Volgens de politie was de verklaring van de getuige op dat moment voldoende om de jongens als verdachten aan te merken. "Het is echter onvoldoende om daarmee een proces-verbaal in te zenden met een succesvolle kans op vervolging. De getuige spreekt over een groep van vier jongens."

De aanhouding was volgens de woordvoerder toch terecht. "Omdat het om een hele duidelijke verklaring van de getuige gaat. Schadevergoeding lijkt mij daarom ook niet op zijn plaats, maar zij kunnen natuurlijk dat altijd via een advocaat proberen."