Ivania Brooks. foto Piet den Blanken
Ivania Brooks. foto Piet den Blanken

Emotionele reacties op boek Bredase fotograaf strijder Ivania

Cultuur

BREDA - Begonnen als een reportage over het snel toenemende verschil tussen arm en rijk in Managua, Nicaragua, geëindigd als een indrukwekkend boek over Ivania Brooks Torres. Negen jaar lang volgde fotograaf Piet den Blanken deze vrouw die vanwege de armoede in de prostitutie terecht kwam.

“Ik heb Ivania voor het eerst ontmoet toen ik naar Nicaragua ging om de armoede in beeld te brengen. Dat was in 1997”, zo vertelt Den Blanken. Het was de tijd dat Nicaragua na het ingrijpen van de Amerikanen onder leiding van president Ronald Reagan snel veranderde. “Het sandinistische bewind werd omgevormd tot een neo-liberaal bewind. Daarmee werd het verschil tussen arm en rijk snel groter. Dat wilde ik in beeld brengen.”

De Blanken toog naar Midden-Amerika en ontmoette Ivania tijdens een reportage. “Met dat veranderde klimaat nam de prostitutie en de criminaliteit toe. Ik fotografeerde dat toen ik met haar in contact kwam. Ik portretteerde haar en zij nam me mee naar haar familie en introduceerde me bij andere meisjes.”

Op die manier kon Den Blanken die wereld fotograferen. In de loop der jaren keerde de sociaal betrokken fotograaf terug voor haar levensverhaal. Na enkele jaren werd duidelijk dat Brooks ziek was en zou komen te overlijden. “Na haar overlijden ontstond eigenlijk pas voor het eerst het idee voor een boek, het was een rond verhaal geworden.”

Den Blanken sprak erover met met Lou Keune, hoofddocent op Universtiteit van Tilburg. Keune gaf het laatste zetje tot een boek. “Lou is gespecialiseerd in overlevingsstrategieën in armoedesituaties. Het verhaal van Ivania is een voorbeeld. Het boek bestaat dus ook uit een persoonlijk verhaal en een verhaal over de sociaal economische situatie in een breder perspectief.”

Na het overlijden van Ivania keerde de Bredase fotograaf nog enkele keren terug om ook de kinderen van Brooks te fotograferen. “Voor het boek zijn Lou en ik in april 2012 twee weken terug geweest voor gesprekken met haar kinderen, buren en haar stiefvader.”

Daarmee heeft het boek, getiteld ‘Mijn moeder was een echte strijder’, een wat ander karakter dan Den Blankens eerdere boeken. Al beslaan de foto’s zeker tweederde van het 96 pagina’s tellende boek. Het resultaat? Een indrukwekkend boek. “Ik merk dat mensen er heel emotioneel op reageren”, aldus de fotograaf.

De foto’s zijn tot en met 15 november te zien in het Cobbenhagengebouw van de Universiteit in Tilburg. In januari verhuist de expositie naar boek- en fotowinkel Hors Format in Brussel.

Mijn moeder was een echter strijder’ is te koop in de boekhandel voor €20. Foto’s Piet den Blanken, tekst Lou Keune.