Afbeelding
Video

Betaald parkeren Koolwijkpark blijft van kracht

Politiek

BREDA - Een motie ingediend door Leefbaar Breda en gesteund door Trots en BOB om het betaald parkeren in het Koolwijkpark tijdelijk af te schaffen heeft het niet gehaald. John Stubenitsky had hierom gevraagd aangezien de regeling zorgt voor extra overlast in de rest van het Brabantpark.

De fractievoorzitter van Leefbaar Breda stelde dat er nauwelijks gebruik van het betaald parkeren in die wijk wordt gemaakt omdat studenten van de Hogescholen NHTV en Avans zich geen abonnement kunnen veroorloven. Een eerder idee van de PvdA om een wegsleepregeling in te voeren in het Brabantpark haalde het ook niet wegens te hoge kosten.

Wethouder Akinici benadrukte dat er voor het invoeren van het betaalde parkeren ook al verkeersproblemen waren in het Brabantpark, maar erkende dat deze erger waren geworden. Hij zij verder dat zijn handen enigszins gebonden waren omdat het Van Koolwijkpark als een apart gebied staat omschreven. Hierdoor mogen omliggende straten niet meebeslissen over het parkeerbeleid in de villawijk. De wethouder zij verder de rechtszaak hierover met interesse te volgen.

Piet Hein Scheltens van Groenlinks zei zelf in de wijk te wonen en noemde het probleem onoplosbaar: "Er zijn gewoon teveel auto's in de stad." André Lips van het CDA, die zelf ook in die buurt woont, zei dat de drukte wel degelijk fors was toegenomen. Maddy van Hemel van D66, die zelf ook in het Brabantpark woont, was tegen de motie van Leefbaar omdat deze niet zou bijdragen aan een structurele oplossing. Wel vroeg ze zich af waarom het in een klein gedeelte van het Van Koolwijkpark helemaal verboden is om te parkeren. De wethouder beloofde dit uit te zoeken.

John Stubenitsky, die zelf ook in de wijk woont, zij het achteraf jammer te vinden dat zijn motie niet was aangenomen: "Ik had een tijdelijke oplossing en het probleem blijft nu liggen. Ik had graag briefjes onder de ruitenwisser van de studenten gestopt met de boodschap om vooral in het Van Koolwijkpark te gaan parkeren."

Een motie van de VVD, PvdA en SP om beter te communiceren met de Bredase burger over veranderend parkeerbeleid haalde het wel. De partijen hadden hier om gevraagd na onrust van bewoners uit de Ginnekenstraat. De inwoners aldaar dachten dat er voor hen iets ging veranderen terwijl dit in de praktijk niet zo was.