http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-09-14/samenleving-op-tilt-bepaalt-thema-bredaphotofoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-09-14/samenleving-op-tilt-bepaalt-thema-bredaphotofoto Erik Eggens

Thema BredaPhoto 2014: 'Songs From the Heart'

Cultuur

BREDA - BredaPhoto heeft het thema voor editie 2014 bekendgemaakt: Songs From the Heart. Het is volgens de organisatie een duik in de Nieuwe Romantiek: de Romantiek van de 21e eeuw.

“Want hoewel de romantische idealen van authenticiteit, oprechtheid en uniciteit al meer dan twee eeuwen oud zijn, zijn deze idealen vandaag de dag weer springlevend. Tijdens het festival verkennen de geselecteerde fotografen het spanningsveld rond de Romantiek als kunststroming, als lifestyle en als scheldwoord”, aldus Geert van Eyck tijdens de presentatie vrijdag.

De Romantiek is zo een woord met veel betekenissen, aldus de organisatie in de voordracht. “Een woord dat verwijst naar een historische periode waarin bepaalde ideeën ontstonden, en naar die ideeën zoals ze in het heden voortleven. Maar ook is het een woord met de negatieve bijklank van dweperij met geveinsde emoties, van nostalgie naar een verheerlijkt verleden. Bovendien staat de Romantiek bol van de tegenstrijdigheden.”

In 2014 gaat BredaPhoto onder de titel Songs from the heart aan de slag met de Nieuwe Romantiek. De fotografen die op het festival te zien zijn, gaan in op de Romantiek als een historische stroming, de Nieuwe Romantiek en echt versus onecht?