Terrasje pikken in de lente. foto Nico Koevoets
Terrasje pikken in de lente. foto Nico Koevoets

'Breda zal Den Bosch voorbijstreven in gastvrijheid'

Cultuur

BREDA - Opnieuw heeft Breda Nassaustad naast de prijs voor de meest gastvrije stad van Nederland gegrepen. Weer ging Den Bosch ermee aan de haal en opnieuw was het tijd voor bezinning. Waar ging het deze keer mis? We vroegen het de experts.

Marlice Dreessen van VVV Breda weet wel waarom Breda niet de meest gastvrije stad van Nederland is geworden: "Dat heeft heel veel te maken met de hardware van Breda. Door alle verbouwingen is de stad gewoon slecht bereikbaar." Met de software van Breda, klantvriendelijkheid en service, is volgens Dreessen weinig mis. "Eigenlijk moeten we blij zijn. Ondanks dat Breda nu minder bereikbaar is, is onze software zo goed dat we mee blijven draaien in de top."

De directeur van de VVV Breda ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Met de komst van de nieuwe Trambrug (Willem-Alexanderbrug vanaf 27 april 2014) en een station dat steeds verder af begint te raken moet Breda volgend jaar de eerste plek kunnen pakken, denkt ze. "Soms is het ook goed om even een plaatsje te zakken om de gedrevenheid weer op te wekken. Wij van de VVV streven er naar om Den Bosch volgend jaar eindelijk voorbij te streven."

Ger Couvreur, Horeca-uitbater van 't Tapperijke, snapt niks van de gastvrije daling van Breda: "Ik vind dit heel vreemd en heb daar ook niet zo snel een verklaring voor. Misschien zijn de enquĂȘteurs op de verkeerde dagen in de stad geweest." In de ogen van Couvreur is Breda vergeleken met voorgaande jaren weinig veranderd: "We waren al goed, we zijn goed en we zullen ook altijd goed blijven."

Het enige verbeterpunt die de horeca-man ziet is het parkeren. Volgens hem zou het stallen van je auto op zondag geen geld moeten kosten. "Al die gele hesjes in de stad die alles netjes opruimen, dat heb ik in Den Bosch nog nooit gezien."