Afbeelding
Erik Eggens

Meeuwis: ‘1800 banen door Achter de Lange Stallen’

Economie Primark

BREDA - De komst van winkelcentrum Achter de Lange Stallen met 19.000 vierkante meter aan winkels levert mogelijk 1800 nieuwe banen op voor Breda. Dat denkt wethouder Cees Meeuwis na gesprekken met retailers die zich zouden willen vestigen in Breda.

Meeuwis presenteerde donderdag een positief advies namens het college over Achter de Lange Stallen én de visie van het college op de binnenstad. “Het is nu aan de raad, maar wij denken dat dit een goed plan is voor de stad.”

Onder meer dus voor de werkgelegenheid. Meeuwis komt tot dit aantal na een gesprek met de verantwoordelijke bij modeketen Primark voor nieuwe vestigingen. Woensdag zat hij aan tafel met deze megamodezaak. “Gewoon, omdat ik benieuwd was naar hun argumenten om wel of niet naar Breda te komen.”

Meeuwis stelde Primark drie vragen, zo vertelt hij. “Willen jullie je in Breda vestigen, kan dat in de Barones en wat zou dat aan werkgelegenheid opleveren?” Op de eerste vraag kreeg hij een bevestigend antwoord. De Barones is echter geen optie. “Hij zei: dat moeten jullie ook niet willen. We hebben per dag vijf vrachtwagenladingen met nieuwe kleding. Dat kan daar niet.” Bovendien wil Primark 6000 vierkante meter. “In het voormalige KPN-gebouw. Die vierkante meters zijn er niet in de Barones.”

De Primark-manager vertelde de Bredase wethouder dat een vestiging van Primark werkgelegenheid aan 400 FTE en 600 personeelsleden. “Doe je dat keer drie, dan kom je aan 1800 mensen. Dat is bijna de helft van onze bijstandspopulatie, om maar eens wat te noemen.”

Maandag spreekt Meeuwis met Zarah. “Die hebben plannen voor een megastore zoals ze die ook in Amsterdam hebben geopend. 5000 vierkante meter groot.” Het geeft hem vertrouwen in de toekomst van het centrum. “Ook dat we niet te bang moeten zijn dat het voor leegstand elders in de binnenstad zorgt.”