Afbeelding

Leerling na 26 jaar aan het roer bij bakker H. van Haaren

Economie

BREDA - Als 16-jarig jochie kwam Corné van Mook voor de eerste keer binnen bij Banketbakkerij H. van Haaren. Iemand op zijn opleiding had hem getipt over een vacature voor leerling-banketbakker. De dag daarvoor was hij nog snel en schichtig langs de sjieke bakkerszaak gelopen. Door de grote hoeveelheid aanwezige klanten durfde hij toen niet te solliciteren. Nu, 26 jaar later, neemt hij de zaak over.

De banketbakkerij annex theehuis is al jarenlang een begrip in Breda. De familie van Haaren kreeg de zaak in 1950 in bezit. Daarvoor was het de banketbakkerij van de heer van Dongen en daarvoor weer van de legendarische gezusters Van der Ven. Vanwege de respectabele leeftijd van mevrouw Van Haaren en de behoefte aan iets nieuws bij haar zoon, René van Haaren, krijgt de banketbakkerij nu weer een nieuw hoofdstuk onder leiding van Corné van Mook.

Zelf was mevrouw van Haaren het liefst nog dertig jaar doorgegaan. De eigenaresse die ook nog eens boven de winkel woont heeft dan ook geen idee hoe haar leven er volgende week gaat uitzien: "Ik ben hier als 23-jarig meisje uit Tilburg begonnen en heb nooit iets anders gekend. Dit is eigenlijk heel mijn leven." Ze zal in ieder geval niet meer dagelijks in de bakkerij verschijnen, ook al is dit erg verleidelijk en bovendien vlakbij.

Mevrouw Van Haaren zegt van lezen te houden en graag naar kookprogramma's te mogen kijken, maar echte plannen heeft ze dus nog niet. Het wordt ieder geval geen cruise naar de Cariben: "Ik ben wel eens op vakantie geweest en elke keer dacht ik, wat doe ik hier eigenlijk?" zegt ze. En dan na een korte stilte: "Ik ben vooral blij dat Corné de zaak overneemt, hij is als familie. Ik zie hem vaker dan mijn eigen kinderen", zegt mevrouw Van Haaren. "En andersom ook", vult de opvolger aan.

In tegenstelling tot zijn moeder weet René van Haaren wel wat hij gaat doen met zijn nieuwe vrijheid. Hij heeft al vrijwilligerswerk op het oog en zal in het begin, zeker tijdens de drukke feestdagen, in de zaak zijn om te ondersteunen. Zelf kwam René ineens aan het hoofd van de banketbakkerij te staan toen zijn vader plotseling overleed. "Ik werd toen in een keer voor de leeuwen gegooid, dat wil ik Corné zoveel mogelijk besparen."

René zegt dat de gasten in de loop der tijd wel zijn veranderd: "Ze zijn makkelijker geworden. Vroeger namen mensen nooit hun worstenbroodjes zelf mee, dat kwam niet in ze op. Nu is dat de normaalste zaak ter wereld." Hij omschrijft zijn gasten als iets oudere mensen die net iets sjieker willen koffieleuten. Last van de crisis heeft de zaak niet echt gehad. "Een kopje koffie en een gebakje kan er altijd nog wel vanaf", zegt René monter.

Corné zegt dat het rijke verleden van de banketbakkerij wel op zijn schouders rusten: "Dat maakt het wel spannender ja. Het is natuurlijk altijd wel een speciale zaak geweest." Hij is dan ook niet van plan om in het begin veel te gaan veranderen. De zes dames zullen de gasten nog steeds serveren aan de tafel, de Lübecker blijft de specialiteit van het huis en het behang blijft pastel roze en groen.

Volgende week krijgen alle gasten die een kopje koffie bestellen gratis een alcoholvrij likeurtje. De Van Haarens zijn afgetreden, leve de Mook!