Afbeelding

Nieuwe sprekers TEDxBreda: Van Glabbeek en Hover

Cultuur

BREDA - Met een trio nieuwe sprekers is het 'deelnemersveld' voor TEDxBreda nagenoeg compleet. Donderdag 31 oktober staan ook neurospsycholoog Lydia Krabbendam, de Bredase ondernemer Jeroen van Glabbeek en NHTV-lector Storytelling Moniek Hover op het podium van Mezz.

Geheel indachtig het thema Time To Wonder wijzen de weg naar nieuwe paden van denken, leren en fantaseren. Ondernemer Jeroen van Glabbeek van het Bredase bedrijf CM pakt het brein op een hele ander manier aan: met anti-school. Hij wil af van een systeem waarin naar zijn mening mensen gedwongen worden tot uniforme middelmatigheid. Waarom dwingen we kinderen te doen waar ze niet goed in zijn om op zijn best middelmatigheid af te dwingen? Drukken we bijzonder talent daar niet de kop mee in? Van Glabbeek presenteert bij TEDxBreda zijn alternatief om talent alle ruimte te geven.

Sprookjes: de ultieme manier om je fantasie de vrije loop te laten. En het studieobject van Moniek Hover. Zij brengt ons terug naar de wereld van de sprookjes. Zij laat ons zijn waarom sprookjes de mensheid al eeuwen in hun greep houden en hoe we vandaag de dag sprookjes meer dan ooit nodig hebben om uitdagingen te overwinnen.

Lydia Krabbendam is hoogleraar onderwijsneuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij laat zien hoe de netwerken in ons brein ons doen en laten bepalen en hoe wij die netwerken op onze beurt weer kunnen beïnvloeden. Hoe ontwikkelen we bijvoorbeeld vaardigheden als empathie en hoe bepaalt dat onze sociale interactie? Wat bepaalt hoe we op nieuwe situaties reageren? En: hoe verleggen we de paden in ons brein om zelf een nieuwe optimale situatie te creëren?

Het complete veld aan sprekers is terug te zien op de site van TEDxBreda.