foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Gehalveerd Breda’s Museum wacht onzeker jaar

Cultuur

ANALYSE - Het Breda’s Museum heeft een roerig jaar voor de boeg. Bij het museum verdwijnen zoals het er nu naar uitziet elf banen, van achttien naar zeven. Daarnaast is de geplande fusie met het Noordbrabants Museum een jaar uitgesteld.

De banenreductie is het gevolg van de door de gemeenteraad gewenste taakstelling (lees bezuiniging) van, aanvankelijk 1,5 en later 1 miljoen euro op het museum. Het Breda’s Museum moet het straks met 1,1 miljoen euro doen, waarvan bijna 1 miljoen besteed moet worden aan de bedrijfsvoering (personeel, huisvesting e.d.)

Taakstelling
Die bezuiniging komt voort uit een motie van de gemeenteraad in 2011 waarvoor Groen Links het initiatief nam. Als enige culturele instelling in Breda kreeg het Breda’s Museum een grote taakstelling opgelegd. Het museum moest met die bezuiniging ook losgemaakt worden van de gemeentelijke organisatie en een nieuw plan voor de toekomst ontwikkelen. Over zo’n nieuw plan wordt al sinds 2011 gesproken. Dit overigens niet door de museumorganisatie zelf. De achterban van het Breda’s Museum, verenigd in de Stichting Cultuurbelangen, kwam wel met een plan dat een organisatorische samenvoeging met het Noordbrabants Museum voorstelde. Het mocht lange tijd niet tot enige politieke besluitvorming leiden hetgeen eind 2012 ook bijdroeg aan het einde van de wethouderscarrière van Wilbert Willems.

Verzelfstandigen
Zijn opvolger Selcuk Akinci stuurde eerder dit jaar wel aan op een samengaan met het Noordbrabants Museum en kreeg de gemeenteraad mee in een aanpak daarvoor een plan te ontwikkelen. Vooruitlopend daarop moest het Breda’s Museum per 1 januari 2014 de bezuiniging realiseren en tevens verzelfstandigen. Dit laatste gaat hoe dan ook door terwijl er nog geen concreet plan voor de toekomst van het Breda’s Museum ligt. Want inmiddels heeft Akinci de raad laten weten dat het Noordbrabants Museum om verschillende redenen er niet in slaagt om al per 1 januari 2014 samen te gaan.

Het Noordbrabants Museum en het Breda’s Museum komen hierdoor in 2014 in een overgangsjaar terecht. Inhoudelijke afspraken over wie wat gaat doen, waar de collectie van het Breda’s Museum te zien zal zijn en welke koers het Breda’s Museum gaat varen zijn echter nog niet gemaakt.

Dat afspraken niet concreet zijn, lijkt echter voor de wethouder en ook voor de raad geen groot bezwaar. Op dit moment wordt vastgehouden aan de gemaakte financiële afspraken. Alleen PvdA (stelde hierover al vragen) en SP lijken hun twijfels te hebben. De rest gaat mee in het ‘op afstand zetten’ van het Breda’s Museum, zoals de wethouder dat noemt. Met andere woorden: vanaf 1 januari moet het Breda’s Museum zijn eigen broek ophouden.

oog voor bezuiniging
Dat er nauwelijks een onderliggende inhoudelijke visie lijkt te liggen, stuit op weinig bezwaar. Iedereen lijkt mee te gaan in de bezuinigingsdoelstelling. Daarmee de onzekerheid over de toekomst voor lief nemend. Want wat gebeurt er met het Breda’s Museum als de fusie mislukt? Hoe kan het zichzelf dan redden met slechts zeven personeelsleden en een minimaal budget?

Het Breda’s Museum heeft zich de afgelopen twee jaar intensief gericht op zijn publieksfunctie. Scholenprojecten en aansprekende tentoonstellingen (Van Schendel, maar ook hedendaags werk van Jaap de Vries) plus een aankoop van een uniek stadsgezicht, brachten dit jaar al meer bezoekers dan ooit naar het museum.

Welke waarde heeft een museum?
Een museum zal echter altijd geld blijven kosten, en zeker een museum dat draait om cultureel erfgoed wordt nooit een publiekstrekker waar mensen met de benen buiten hangen. Ook niet als er wordt samengewerkt met het Noordbrabants Museum. Rechtlijnig doorvoeren van een bezuiniging die nu eenmaal afgesproken is, gaat voorbij aan de waarde die een museum kan hebben. Het geeft misschien ook wel aan welke waarde de stad op dit moment hecht aan haar geschiedenis. Al zal de toekomst dat moeten uitwijzen.