Cover van de nieuwe Asterix: Asterix en Obelix en De Picten.
Cover van de nieuwe Asterix: Asterix en Obelix en De Picten.

Primeur Asterix en Obelix in de Vierwindenstraat

Cultuur

BREDA - Breda heeft 24 oktober de première van het eerste Asterix en Obelix-album in acht jaar tijd: Astreix en Obelix bij de Picten. Het album wordt voorafgaand aan het Stripfestival gepresenteerd bij lijstenmakerij Jan D’art, dat al jaren een nevententoonstelling houdt tijdens dat festival.

De organisatie van het Stripfestival, dat 26 en 27 oktober in het Chassé wordt gehouden, trok bij Jan en Ellen Kamp aan de bel voor de presentatie bij de lijstenmaker in de Vierwindenstraat.. “Wij verzorgen ook al jaren het presentatiemateriaal voor de beurs, vandaar”, zo legt Ellen Kamp uit. “Op die manier kwam Rob van Bavel van Stripfestival bij ons terecht.”

Kamp is zelf ook erg benieuwd naar het album als liefhebber. “Ik ben geen kenner, maar zeker wel een fan. Ik ben benieuwd naar de stijl, het is natuurlijk het eerste album dat niet door Albert Uderzo is getekend.”

Asterix en Obelix bij de Picten is volgens de uitgever geheel in lijn met de traditionele albums van het slimme en sterke duo. Beide Galliërs gaan op reis naar het Keltische Schotland en maken tijdens die reis van alles mee. Volgens de uitgever kent het album ook weer de traditionele woordgrappen.

Bij Jan D’art zijn ze overrompeld door de aandacht. De presentatie is daarom donderdag 24 oktober alleen voor genodigden, waarna die dag vanaf 14.30 uur tot en met 5 november een expositie te zien is gewijd aan de striphelden. “Die is heel divers”, vertelt Ellen Kamp. “Oude affiches, een ingelijste versie van het oudste en nieuwste album, copiën van schetsen van het nieuwste boek en beelden. Bijzonder is ook een exemplaar van een boek waarvan er maar 25 zijn: Asterix en Obelix in de Verenigde Staten.”

De presentatie van de Nederlandse versie vindt gelijktijdig plaats met de presentatie van het originele Franse exemplaar,getekend door Didier Conrad en geschreven door Jean-Yves Ferri.