DJ Hardwell werd zondag verrast met de Cultuurprijs. En bouwde daarna een feestje in Café Janssen. foto Wijnand Nijs
DJ Hardwell werd zondag verrast met de Cultuurprijs. En bouwde daarna een feestje in Café Janssen. foto Wijnand Nijs

Breda verrast nummer 1 dj Hardwell met Cultuurprijs

Cultuur

BREDA - Robbert van de Corput heeft zondagavond in café Janssen de Cultuurprijs van de gemeente Breda ontvangen. Rond negen uur werd de Bredanaar, beter bekend als dj Hardwell, met de prijs verrast door Burgemeester Van der Velden.

Van de Corput was net bezig met het vieren van zijn zaterdag veroverde positie als nummer 1 dj van de wereld. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn plaatsgenoot Tiësto. Die maakte dezelfde sprongen op de ranglijst van DJ Mag, van 24 via 6 naar 1.

De Bredase DJ is een voorbeeld voor velen en een groot ambassadeur voor Breda, aldus burgemeester Van der Velden: “Ik ben buitengewoon trots op hetgeen Hardwell op muziekgebied bereikt heeft en de manier waarop hij Breda internationaal uitdraagt. Zijn affiniteit met de stad is erg groot. Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat van de drie Nederlanders die ooit tot beste DJ van de wereld zijn verkozen er maar liefst twee uit Breda afkomstig zijn. Dat belooft wat voor de toekomst!”

De Cultuurprijs wordt uitgereikt aan kunstenaars van wie het gehele oeuvre een buitengewone waarde heeft voor de stad Breda, en die de stad hiermee ook (inter)nationaal uitdragen. Hardwell voldoet in ruime mate aan die voorwaarden, zo gaf ook Selçuk Akinci, wethouder van Cultuur aan bij de overhandiging van de prijs. "Hij is niet alleen een ambassadeur van onze stad, hij is ook een inspiratiebron voor Bredase jongeren die zelf de eerste stappen zetten in het produceren van elektronische muziek of plaatsnemen achter de ‘wheels of steel’. Zijn talent is wereldwijd erkend en beloond. Reden genoeg om de Cultuurprijs 2014 aan hem uit te reiken.”

Van de Corput draait dit jaar in meer dan veertig landen en is dus veel op reis. Breda blijft voor hem altijd de thuisbasis, zo vertelde hij eerder dit jaar.

Tiësto kreeg bijna twee jaar geleden de Oeuvreprijs van de gemeente Breda tijdens de Cultuurnacht. Toen stonden de twee al gebroederlijk naast elkaar in de dj booth. Het bijbehorende geldbedrag van 7500 euro gaf Tiesto destijds aan de ontwikkeling van dj talent van Breda, waarmee de opvolgers van beide heren klaargestoomd kunnen worden.