foto Wijnand Nijs
foto Wijnand Nijs

30km-zone tegen trillen Nieuwe Boschstraat

Algemeen

BREDA - Met het instellen van een dertig kilometer zone in de Nieuwe Boschstraat hoopt de gemeente Breda de trillingen voor voorbij komend verkeer terug te brengen.

In 2012 werd de bestrating in de Nieuwe Boschstraat naar aanleiding van klachten over slecht wegdek en trillingen helemaal vernieuwd. Na verloop van tijd ontstonden toch weer klachten over trillingen. Het feit dat de Nieuwe Boschstraat wordt gebruikt als omleidingroute voor bussen was aanleiding om aandacht te vragen voor de trillingen. Vanwege die omleidingis het aantal bussen per uur toegenomen van vier, naar acht en inmiddels zestien. Vanaf september 2014 rijden er geen bussen meer door de straat.

Om automobilisten te wijzen op de 30 kilometer-zone worden borden geplaatst, wordt belijning aangebracht en wordt de ‘Smiley’ in de Nieuwe Boschstraat op 30 kilometer per uur afgesteld. “Fysieke maatregelen om de snelheid af te dwingen zijn niet mogelijk omdat deze nog meer trillingen zouden veroorzaken”, aldus de gemeente in een bericht aan de bewoners.

Daarnaast heeft de gemeente Veolia gevraagd de buschauffeurs erop te wijzen zich aan de snelheid te houden. De snelheid is echter niet in overeenstemming met de inrichting van de weg, de politie zal hierop dan ook niet extra controleren.

Voor het instellen van een 30 kilometer-regime is een verkeersbesluit nodig. Dit besluit wordt op binnenkort gepubliceerd waarop het besluit 6 weken ter inzage zal liggen. Vooruitlopend worden de maatregelen al ingesteld. Als er doorslaggevende bezwaren tegen de 30 kilometer-zone zijn, dan bestaat de kans dat deze maatregel alsnog wordt ingetrokken.