Afbeelding

Nieuwe fondsen voor jeugdsport en -cultuur in Breda

Politiek

BREDA - Breda heeft sinds dinsdag twee nieuwe fondsen voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar. Het gaat om het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds voor kinderen die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportvereniging of lessen kunnen volgen voor kunsteducatie.

Dinsdag ondertekenden de besturen van de stichtingen en de wethouders Akinci en Meeuwis de intentie- en franchiseovereenkomsten. De twee fondsen zijn in het leven geroepen in aanvulling op de BredaPas als instrument om kinderen uit gezinnen op of onder de armoedegrens in staat te stellen deel te nemen aan sport en cultuur. Incidentele sportbeoefening – bijvoorbeeld een middagje schaatsen - of deelname aan eenmalige kunst- of culturele activiteiten blijven onder de BredaPas vallen, aldus de gemeente. Langdurige activiteiten zoals een lidmaatschap van een sportclub of het volgen van muzieklessen vallen voortaan onder de fondsen.

Ouders of kinderen uit gezinnen op of onder de armoedegrens die in het bezit zijn van een BredaPas, kunnen een beroep doen op de fondsen. Ze kunnen niet zelf een aanvraag indienen, maar dat gebeurt door professionals die de betreffende kinderen en de (financiële) gezinsomstandigheden al kennen uit bijvoorbeeld het onderwijs, maatschappelijk werk, jeugdzorg of gezondheidszorg.

De bijdrage per kind bedraagt maximaal € 225,- per jaar voor het sportfonds. Voor het cultuurfonds geldt een maximale jaarbijdrage van € 425,-. Een aanvraag geldt voor 12 maanden, waarna een nieuwe aanvraag ingediend kan worden. De fondsen maken het gevraagde bedrag rechtstreeks over aan een club of vereniging.

De fondsen zijn mede afhankelijk van donaties, sponsoring en giften.